SAVJETNIK: Koje tegobe liječi čaj od lipe ?

0
415

Lipa je snažno i visoko drvo koje može dosegnuti starost od nekoliko stotina godina te visinu do 35 metara. Lipa je drvo koje su poštovali još stari Slaveni, a budući da smo u mjesecu lipnju/junu koji je dobio ime po ovom drvetu, pravo je vrijeme da se pobliže upoznamo s njim.

caj-od-lipe

U lipnju/junu cvjetaju lipe i njihov miris doslovno opija. Osim toga, mnogi sakupljaju lipov cvijet kako bi ga osušili i od njega pripremili ukusan i ljekovit čaj.

Ovo se stablo ubraja među vodeće medonosne biljke u našem kraju. Vrijeme cvatnje u prosjeku traje oko tri sedmice, mada nekada može završiti i u tek jednoj sedmici.

U mnogim zajednicama često se lipa sadi uz crkve i džamije te se pod njezinim raskošnim krošnjama ljudi okupljaju kako bi pod pozitivnim zračenjem lipova stabla uskladili svoje odnose.
Čaj od lipovog cvijeća koristi se kod prehlade i ostalih bolesti dišnih puteva. Dobar je kod liječenja jakog kašlja, bolova pri mokrenju, prevelike uzbuđenosti živaca te umora. Također čisti krv te pospješuje znojenje i mokrenje.

Raste u šumama, uzgaja se u parkovima i drvoredima. Ima ih više vrsta i sve su manje više ljekovite. Sabire sa cvijet sa pricvjetnim listovima ako su lijepe zelene boje. Suši se u hladu, najbolje na prozračnom tavanu. Lipov cvijet liječi prehladu i organe za disanje, tjera znoj i mokraću, pospješuje stolicu. Liječi trajan kronični kašalj, čisti krv, liječi živce od uzbuđenja i umora.

Napravljena kupelj čisti pore kože, čaj probija kroz kožu i liječi.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: znamo