Već su odavno poznata ljekovita svojstva meda, octa, oraha i bijelog luka. Med, pored svega, ima sposobnost da nas uspava i učvrsti naš san.

luk_i_medDa bi izbjegli bespotrebne troškove na komercijalne lijekove, uvijek se prvo okrenite prirodi i dajte šansu prirodnim lijekovima.

Da ne dužimo, ovom prilikom ćemo vam predstaviti neke jako učinkovite prirodne lijekove koji su vam dostupni u svako doba.

Med i jabučni ocat – Jabučni ocat se dobiva gnječenjem jabuka, koje se ostave da fermentiraju u drvenim bačvama, jer drvo dodatno potiče fermentaciju. Optimalna dnevna doza jabučnog octa koju možete uzeti je u obliku rastvora a uzima se na sljedeći način: Dvije žlice octa razmutite u 2 decilitra mlake, prethodno prokuhane vode. Rastvor možete obogatiti sa dvije žlice pravog i kvalitetnog domaćeg meda. Ovu količinu jabučnog octa uzimajte dva do tri puta dnevno, prije jela.

Gore opisani rastvor jabučnog octa u vodi, sa dodatkom meda je odličan lijek koji pomaže kod bolesti grla, neuredne probave, slabe cirkulacije i razmjene materija u organizmu.

Neka, pojedinačna zapažanja govore da je rastvor dobar i kod noćnog mokrenja kod djece.

Rastvor sa jabučnim octom se preporučuje kod bolesti srca, bubrega i krvnih sudova. Jabučni ocat se koristi i kao pomoć pri mršavljenju, čišćenju krvotoka od nakupljenih masnoća te kod povišenog krvnog tlaka.

Jedan stari narodni recept kaže da se u slučaju jake polenske kijavice uzme razrijeđen jabučni ocat obogaćen sa malo meda.

Zna se da je med dobar za uspavljivanje i za miran san. U slučaju da vam žlica meda nije pomogla da zaspete, tada vam preporučujemo sljedeći recept: U manju čašu (rakijsku) sa medom dodajte tri žlice jabučnog octa, razmutite i pojedite. Za pola sata doći će san.

Spomenuli smo da je jabučni ocat dobar za mršavljenje. Treba znati da je dobar i protiv mršavosti, pa evo jedan prirodni recept za to: Za bolji metabolizam i razgradnju tvari u organizmu uzmite rastvor od dvije žličice jabučnog octa i jedne pune žličice meda u čaši vode.

Med i orasi – Orah je jako kvalitetna i jako ljekovita biljka. Orah svi dobro poznajemo, no mnogi su slabo upoznati sa ljekovitim svojstvima oraha.

U slučaju anemije pripremite sebi smjesu od pola kilograma livadskog meda, pola kilograma mljevenih oraha i jednog limuna. Sve sastojke dobro izmiješajte i konzumirajte u intervalima od tri do četiri sata, preko dana.

Gore spomenuta smjesa je jako dobra za liječenje anemičnih osoba. Za liječenje hipertenzije i u slučaju nedostatka željeza u krvi, trebate svakodnevno uzimati 100 grama oraha sa istom količinom meda, i tako najmanje 45 dana zaredom.

Med i bijeli luk – Predstavljamo super recept za prirodni lijek protiv astme i otežanog disanja. Lijek se priprema na sljedeći način: Kilogram livadskog meda, sok od deset plodova limuna i sok od deset glavica bijelog luka dobro izmiješati i ostaviti da odstoji tjedan dana u zatvorenoj staklenci. Nakon toga možete konzumirati ovaj lijek.

Dobiveni lijek pijete jednom dnevno po četiri žličice, tako da sok lagano klizi niz grlo. Lijek treba piti redovno u periodu od dva mjeseca.