Pileckiju je brzo postalo jasno šta se zapravo događa u zloglasnom logoru – to je bila mašina za ubijanje

Kako bi proverio glasine o zločinima nacista, poljski vojni kapetan Vitold Pilecki dobrovoljno se javio da uđe u Aušvic gde su 19. septembra 1940. godine nemački vojnici deportovali sa varšavske ulice.

U dokumentu “Volonter Aušvica”, koji je komunistička Poljska decenijama držala tajnim i tek nedavno otvorila, piše kako je Pilecki opisao ulazak u zloglasni logor Aušvic, u kojem je proveo naredne dve godine.

– Pozdravio sam se sa svime što sam do tada znao i ušao u nešto što nije bilo nimalo nalik bilo čemu što sam video – izjavio je on.

Pileckiju je brzo postalo jasno šta se zapravo događa u Aušvicu – to je bila mašina za ubijanje. Dodeljen mu je posao koji je podrazumevao i rad van logora, pa je uspevao da prokrijumčari izveštaje poljskoj vojsci.

Iz dana u dan njegovi su izveštaji bili sve jeziviji.

– Više od hiljadu novopridošlih danas je poslato u gasne komore. Tela su spaljena u novom krematorijumu – napisao je Pilecki.

Vitold-Pilecki-sud

S vremenom su njegovi izveštaji postali toliko strašni da je svima bilo teško da poveruju u sve što je napisao.

Aleks Storožinski, predsednik fondacije Kosciusko ispričao je kako je Pilecki izveštaje slao vojsci koja se krila po Varšavi.