Horor tradicija: Ovo su najbizarniji narodni običaji koji će vas ostaviti bez riječi!

0
2584

Određene etničke grupe u Indoneziji praktikuju ritual života sa leševima svojih najmilijih mjesecima prije nego što su sahranjeni.

Neki od ovih običaja su tabu, neki su konfrontirajući, ali svi su bizarni.

Predstavljamo vam kulturne običaje iz cijelog svijeta koji podižu dosta obrva ali i znatiželje.

Sječenje prstiju

sjecenje-prstiju

Smrt člana porodice u plemenu Dani iz Indonezije najavljuje veliku količinu emocionalnog i fizičkog bola – za žene. Pored neizbježne emocionalne tuge, žene iz plemena Dani, svoj bol pokazuju na fizički način, odsjecanjem jednog svog prsta kada neko blizak umre. Ova bizarna praksa se obavlja kao sredstvo da se zadovolje duhovi predaka, pa se rijetko ali ipak sporadično praktikuje u plemenu. Prije nego što se prst odstrani, svi prsti se vezuju kanapom trideset minuta kako bi se umrtvili. Kada se prst odsječe, rane se spaljuju kako bi se stvorio ožiljak.

Samopovređivanje

samo-povredjivanje

Šiti Muslimani su poznati po mučenjima, a Ashura nije izuzeat. Ashura je islamski događaj priznat od strane muslimana širom svijeta, ali za šite to se radi u znak sjećanja na smrt unuka proroka Muhameda, Imama Huseina. On je zajedno sa svojim drugovima više puta je udaran u glavu buzdovanom, a krv je prolivena na muslimanskim ulicama. Ritual se izvodi kao sredstvo da se oslobodi grijeha i ljudi povređuju sebe i sebi bliske osobe jer žale činjenicu da nisu bili prisutni da spase Huseina.

Eskimski ritual sahrane

Prilično je poznata činjenica o eksimskim ritualima( iako su izuzetno rijetki i skoro pa se više ni ne praktikuju), kada stariju osobu koja je suočena sa smrću pošalju da pluta na ledenom brijegu. Eskimi vjeruju u zagrobni život i ovaj ritual osigurava osobu da ne bude teret za porodicu pa ih šalju na dostojanstven i graciozan način u smrt.

Kanibalizam

kainbalizam

Janomamo pleme živi u selima Amazona, između Venecuele i Brazila. Oni su poznati po svojoj tradiciji endokanibalizma kada im rođak umre. Ovaj bizarni kulturni obred uključuje da se leš spakuje u listove i tako se omogući da insekti dođu do njega. 30 do 45 dana kasnije, kosti se sakupe i pomješaju u supu od banane kako bi svi konzumirali. Godinu dana kasnije mještani konzumiraju pepeo koji se dobio ovim mješanjem. Prema tradiciji, ritual pomaže da duše pronađu svoj put do raja.

Žrtvovanje medvjeda

zrtvovanje-medvjeda

Aiunu narod je autohtono pleme iz dijelova Japana i Rusije. Oni su ljubitelji žrtvovanja medvjeda, a žrtva je počinjena u ime obožavanja – religije, prirode i vjeruje se da su medvjedi bogovi koji hodaju među ljudima, a žrtva medvjeda navodno blagosilja dušu čovječanstva – ali za nekoga sa strane sve to je jezivo. Ritual uključuje klanje majke medvjeda u hibernaciji, odgajanje njenih mladunčadi u zatočeništvu 2 godine, a zatim ih dave ili kolju kao znak vjerske posvećenosti.Nakon toga mještani piju krv medvjeda, jedu njegovo meso i stavljaju lobanju na vrh koplja koje je umotano medveđom kožom. Ova praksa više nije toliko rasprostranjena, ali se idalje javlja u nekim oblastima.

Nošenje žene preko žara

nosanje-zene-preko-zara

Ovaj običaj nije specifičan za Kinu, ali zanimljiv običaj je da kineski muž mora da nosi svoju nevjestu preko užarenog uglja prije prelaska praga kuće kao muž i žena. Prema tradiciji, ritual osigurava da će žena imati lak posao. Prelaz preko žara je i sredstvo da se spriječi prirodna katastrofa.

Život sa mrtvima

zivot-sa-mrtvima

Određene etničke grupe u Indoneziji praktikuju ritual života sa leševima svojih najmilijih mjesecima prije nego što su sahranjeni. Leševi se oblače i specijalnu odjeću i čuvaju na sigurnom u odvojenoj sobi u kući sve do sahrane. Ovaj ritual ima manje veze sa tradicijom, a više sa sredstvima: sahrane su skupe i ponekada su potrebne godine da se skupe sredstva.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORnovi.ba