Ludak koji je obećao da će jesti SAMO krompir godinu dana… ostaćete bez reči kada vidite kako danas izgleda!

0
2828

Da li zaista možete opstati samo na krompiru, i ne jesti ništa sem krompira tokom cele godine? Da li je vredno zdravlja?

U prošlogodišnjem blokbaster filmu “The Martian” u kom Met Dejmon glumi lika Marka Vatnija, nasukanog na Mars gde nema šta da jede, osim krompira koji je izrastao iz njegovog sopstvenog izmeta.

proslost

Vatni mora da preživi više od 100 dana pre nego što bude spašen, i tako je našao način kako da uzgaja krompir na Marsu.

prezivljavanje

Endrju Flinders Tejlor se obavezao na bizaran projekat koji podrazumeva da će se godinu dana hraniti samo krompirom, kako bi prevazišao zavisnost od jedenja. Ovakva jednolična hrana ne sadrži preostale vitamine i minerale, i može doći do zdrastvenih problema, kao što je pad imuniteta i anemija, a samim tim i do nepovratnog oštećenje nerava.

bizaran-projekat

Jeo je 3 kg kropira dnevno što je oko 200kcal, što je dovoljno za čoveka njegove veličine sa ciljem da se izgubi na težini. Krompir je odličan izvor ugljenih hidrata i vlakana, ali je u deficitu sa proteinima.

jeo-je-tri-kilograma-krompira-dnevno

Kada je počeo sa izazovom, Tejlor je imao 151.7 kg. Iako njegov fokus nije bio na gubitku težine, uspeo je da izgubi 10 kg u prvih 28 dana. Krompir sadrži malo masti, samo 9 gr u 3 kg.

izazov

Uključio je slatki krompir u svoju ishranu, i tako povećao unos vitamina A i E, gvožđa i kalcijuma. S obzirom da je sebi dozvoljavao neke začine, ekstrakt kvasca je bio dobar izbor dopune ostalih B vitamina.

ukljucio-je-slatki-krompir

Njegova ishrana omogućuje 6 mg cinka, u odnosu na normu koja je 9 mg dnevno. Drugi minerali koji nedostaju u ovoj dijeti obuhvataju hlorid, selen i jod. Ovo bi moglo smanjiti imunitet i usporiti reproduktivni sistem, kao i nastanak problema sa štitnom žlezdom i manjkom antioksidanata

Jedenje jednolične hrane verovatno neće štetiti vašem zdravlju u kraćem periodu. Međutim, ne postoji hrana koja snabdeva sve ljudske potrebe na dugoročnom nivou.

jedenje-jednolicne-hrane

Posto se Taylor već odlučio za izazov jednolične hrane, krompir je verovatno najbolji izbor jer sadrži širi spektar aminokiselina, vitamina i minerala u odnosu na drugu hranu.

Krompiri koji su oštećeni na neki način ili koji se nalaze na svetlu postaju zeleni i proizvode previše solanina. Jedenje čak i male količine zelenog krompira može da dovede do mučnine, povraćanja, grčeva, groznice, vrtoglavice, glavobolje.

osteceni-krompiri-i-krompiri-koji-su-na-svjetlu-zelene

Doktor Džekson je rekao da konzumacijom samo jedne vrste hrane možemo izgubiti telesnu težinu, jer izaziva “senzornu sitost”. Normalna količina krompira na dnevnoj bazi bi bila oko 300 gr, ali nije još istražno daje li rezultate ovaj način ishrane na godinu dana. Jedna namirnica nije dovoljna, ali ne treba nam ni ogroman dijapazon namirnca.

Loading...

Komentari na članak: