Ovako će čovjek izgledati za 100 hiljada godina

0
768

Mnogo je pretpostavki i mnogo hipoteza o tome kako će čovjek izgledati u daljoj budućnosti (kako bi to neki naučnici rekli: “Ako će nas uopšte biti.“). Činjenica je da se mijenjamo i mijenjali smo se do homo sapiensa i mijenjaćemo se. Samo kako? Kako bi čovjek, recimo, mogao da izgleda za 100 hiljada godina?

Nedavno je ekipa dizajnera i naučnika koji je bave komjuterskim inženjeringom na vašingtonskom univerzitetu ponudila javnosti vizuelno rješenje kako bi to čovjek mogao da izgleda za 20, 60 i 100 hiljada godina. Ove pretpostavke nisu bazirane na evoluciji (što je bila osnovna kritika kolega naučnika iz drugih oblasti), već na analizi gena i istraživanjima genetičara. Svi se slažu da će čovjek u budućnosti bolje obrađivati informacije, da će ih bolje i kompleksnije pakovati u ’memoriju’, da će razvijati civilizacije na drugim planetama. Ovakav složeniji život tražiće i složenije misaone procese, što će značajno utjecati na čovjekov spoljašnji izgled. Nicolay Lamm je ilustrator i dio vašingtonskog tima koji je uradio crteže kao pretpostavke ovih naučnika.

Muškarac i žena danas

muskarac-zena-1

 

Muškarac i žena za 20 hiljada godina. Primjetno je veće čelo i postojaće komunikacijska sočiva (žuti krugovi u oku). Sočiva će u stvari biti Google naočare u budućnosti.

muskarac-zena-2

 

Za 60 hiljada godina ljudi će imati još veće glave, veće oči, naglašena tamna ispupčenja ispod obrva i kožu sa više pigmenta. Iznad ušiju će postojati mali koštani uređaji koji će ’komunicirati’ sa komunikacijskim sočivima (nešto kao antene).

muskarac-zena-3

 

Za 100 hiljada godina čovjek ima nesrazmjerno veliku glavu i nesrazmjerno velike oči. Oči će imati sjaj mačijeg oka, a u uglu oka suzno jezerce će biti veće i sive boje. Čovjek će i dalje koristiti male koštane uređaje iznad ušiju kao neku vrstu antena.

muskarac-zena-4

 

Iako mnogi naučnici osporavaju ovakve ’slobodnije’ pretpostavke o ljudskom izgledu u daljoj budućnosti koje nisu bazirane na evolutivnim principima, niko danas ne može siguran kakav će to čovjek šetati Zemljom, koliku će glavu imati i da li će ga uopšte biti.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: bizlife.rs