UBIJALI PACIJENTE, DROGIRALI IH, SILOVALI: Ovo su najveći monstrumi među lekarima, a jedan je Hrvat

0
14477

4. Serijski ubica sa smrtnim injekcijama

Dr Džozef Majkl Svango na papiru je izgledao kao uzorni lekar – odlikaš s brojnim stipendijama. Ali, ona skrivena strana je kako je bio inteligentan serijski ubica i psihopata koji je trovao i ubijao svoje kolege i pacijente. Već tokom njegovog stažiranja, sestre u bolnici gde je radio u Ohaju su primetile kako su relativno zdravi pacijenti na neobičan način i brzo umirali.

Jedna od njih je videla Svanga kako pacijentu daje injekciju, a stanje mu se nakon toga brzo pogoršalo, ali on ju je optužio da je paranoična. Ipak, osuđen je na 5 godina zatvora, a iz njega je izašao 1990. Posle toga je krivotvorio svoje papire i preimenovao se u Danijela Adamsa i zaposlio se kao psihijatar u drugoj bolnici – gde su takođe pacijenti počeli neobjašnjivo da umiru. Shvativši da mu je policija za petama, otišao je u Zimbabve gde je radio u bolnici luteranskih misionara gde je takođe ubijao pacijente. Pobegao je u Namibiju i tamo ubijao kao lekar, a pokušao je i da se zaposli i u Saudijskoj Arabiji, ali tada je uhapšen i izručen SAD.

Osuđen je za prevaru i nadrilekarstvo, a dok je služio kaznu, SAD i Zimbabve slagali su optužnicu za ubistva. FBI procenjuje da ih je bilo najmanje 60. Svango je priznao četiri kako bi pod svaku cenu izbjegao izručenje u Zimbabve. Osuđen je na tri doživotne kazne.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORExpress.hr