KORISNI SAVJETI: Kako se čuvaju lijekovi

0
795

Nepravilno čuvanje utiče na kvalitet lijekova. Većini preparata smeta svjetlost, a posebno vlažnost

lijekovi

Ukoliko tablete koje imate u kućnoj apoteci promijene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu, injekcijama ili granulama se pojave gromuljice ili zacementiran talog to je siguran znak da je preparatu istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan.

Ukoliko se probije blister u kome se nalaze tablete i kapsule, najbolje je takav lijek baciti. To je naročito važno za ljekovite supstance koje su isparljive ili osjetljive na svjetlost, kao što je na primjer nitroglicerin, hormoni i slično.

– Za većinu lijekova propisani način čuvanja je sobna temperatura, do 25 Celzijusovih stepeni, na tamnom i suvom mjestu, do roka koji je naznačen na kutiji – kaže mr farm. sc. Danica Basarić, direktor Apoteka Sombor. – Lijekove, koji moraju da se čuvaju u frižideru, kao što su insulini, vakcine i slično, obavezno treba čuvati u frižideru, odvojeno od zidova komore, ali ne na ledu. Insulini koji se zamrznu nisu više djelotvorni!

Nepravilno čuvanje utiče na kvalitet lijekova. Većini preparata smeta svjetlost, a posebno vlažnost. Temperatura viša od 25 stepeni Celzijusa, i niže od nula stepeni, takođe loše utiče na lijekove. Neki medikamenti moraju da se popiju prije isteka roka koji je naznačen na pakovanju.

Recimo kada se otvori bočica lingvaleta nitroglicerina sa 50 tabletica one moraju da se potroše za osam nedjelja. Sve tablete koje nisu iskorišćene u ovom roku ne smiju da se koriste, jer su veoma osjetljive na vlagu u vazduhu sa kojom dolaze u dodir prilikom svakog otvaranja bočice, i ta vlaga umanjuje dejstvo preostalih tableta u pakovanju.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: novosti