OBRATITE PAŽNJU: Ovo su 10 najčešćih prevara na Facebooku

0
433

U zadnjih nekoliko godina najveća svjetska društvena mreža puna je sumnjivih poruka i lažnih reklama koje su izložile milione Facebook korisnika i njihovih prijatelja spamu, piše Lider press. Ne morate biti idiot da bi vaši računi bili ugroženi. Trenutak nepažnje je dovoljan da slučajno padnete na jednu od ovih prevara. Donosimo vam pregled 10 prevara na koje trebate da obratite pažnju.

facebook-logo

My Total Facebook Views

Hvaljenje brojem prijatelja koje imate na Facebooku nije vam dovoljno. Morate pokazati svima koliko ljudi je pregledalo vaš profil. Ova aplikacija upravo to omogućava, ali od ovakvih egzibicionista se traži da ispune kratku anketu i dopuste aplikaciji pristup podacima vašeg profila. Nakon što to napravite zloćudni softver se širi vašim korisničkim računom. Kao i u svakoj drugoj anketnoj prevari omogućavate prevarantima da napune džepove.

Facebook ‘phishing’ stranice

Jedan od najuobičajenijih načina da vaš Facebook račun postane kompromitovan su jednostavne ‘phishing’ prevare. One rade na način da haker upadne na račun nekog korisnika te onda upotrijebi taj račun kako bi automatski postavio linkove na zidove prijatelja toga korisnika. Ponekad će taj sistem poslati poruke sa sadržajem kao što je ‘Pogledajte ovu vaš smiješan snimak!’ s linkom koji će vas odvesti na lažnu facebook stranicu za prijavu.

Ova prevara je prilično jednostavna i lako ju je izbjeći, međutim, veliki broj korisnika je pao na nju. Najlakši način da primijetite prevaru je da pogledate URL, odnosno adresu stranice na koju dođete. Najbolji način da se zaštitite je da svaki put kada vidite facebookovu stranicu za prijavu napustite je i upišete “www.facebook.com” na svom pretraživaču. Tako možete biti sigurni da ste se prijavili na pravu stranicu.

Koobface crv koji automatski krade vaš račun

Iako Facebook intenzivno radi na sprečavanju ovog crva on se još uvijek širi. Prevara je poprilično jednostavna. Tokom napada korisnik će primiti poruku koja je navodno od jednog od njegovih prijatelja. Poruka će glasiti nešto kao ‘Paris Hilton izbacila patuljka na ulicu; Moraš ovo vidjeti!!! Moj prijatelj te uhvatio na skrivenoj kameri’ i slično. Uz ovu poruku stajaće i link na stranicu koja izgleda kao video na YouTubeu.

Ako kliknete na video biti će vam ponuđena opcija da ‘odmah nadogradite svoj Flash plejer’ te će vas zatražiti da skinete datoteku u kojoj se nalazi Koobface crv. Ako skinete i instalirate datoteku vaš računar će se automatski prijaviti na Facebook i poslati sličnu poruku vašim prijateljima. Najbolji način da izbjegnete ovu prevaru je da izbjegavate sve neuobičajene linkove koje nađete na svom zidu ili inboxu. Takođe, nikada nemojte skidati datoteku nakon što kliknete na link.

FarmVille prevare

Igrači na Facebooku obožavaju dodatke unutar igara. Ako ste zagriženi obožavatelj FarmVillea budite na oprezu jer se nekoliko zloćudnih aplikacija pojavilo na Facebookovim novostima. Neke poznate su English Stars Sheep, Kung Fu Duck i Visit England prevare. Način na koji možete saznati jesu li ove aplikacije prevare je da pređete mišem preko linka. Ako link koji vidite upućuje na facebook stranice ili aplikacije koje nisu povezane s FarmVilleom, onda se radi o prevari.

IQ kviz oglasi

Facebook se u zadnjih godinu dana trudi da smanji broj prevarantskih reklama. Međutim, činjenica je da neki korisnici još uvijek u zabludi koriste usluge koje stvarno ne žele. IQ kviz prevara je postala sveprisutna na Facebook stranici, a oni koji instaliraju aplikacije mogu očekivati da će naići na taj oglas.

Kada kliknete na jedan od ovih oglasa bićete preusmjereni na stranicu na kojoj se od vas traži da odgovorite na 10 relativno jednostavnih pitanja. Da bi vidjeli rezultate kviza morate upisati svoj broj telefona, što je naravno velika greška. Vaš telefonski račun će biti povećan za 10 dolara mjesečno od tog trenutka. Nemojte dopustiti da vam se to dogodi i ne unosite broj telefona na stranice van Facebooka.

Ko vam gleda profil? (See Who Viewed Your Profile)

Oni koji uživaju u praćenju ko ih gleda na Facebooku ili očajni frajeri koji žele znati koje djevojke im vire na profil, mogli bi pasti na ovu prijevaru. Ali svaki napredni korisnik Facebooka zna da je protivno njihovoj sigurnosnoj politici da saznate ko vam gleda profil. Zato zaboravite aplikacije koje vam nude tu mogućnost.

Western Union prevara

Surfujete po fejsu i odjednom dobijete poruku od jednog od vaših prijatelja u kojoj vas obavještava da je zapeo u inostranstvu, opljačkan, bez pasoša, te kako mu je potreban novac kako bi se vratio kući. Ovo je strašna situacija, ali koje su šanse da je pronašao računalo kako bi vam poslao poruku, a nije našao telefon da vas nazove? Bez obzira što uvijek želite pomoći prijateljima, možete izbjeći da vas prevare tražeći od prijatelja da vas nazove kako bi mu poslali novac.

Osim ako nije usred Amazonske prašume, moći će da vas nazove. Većinu puta kada se ovo dogodi znači da je muljator ukrao račun vašeg prijatelja te sad sistematično pretražuje njegovu listu prijatelja kako bi im izvukao pare. Nemojte pasti na to.

Facebook nagrada (Facebook Grant Award)

Pazite se bilo koje Facebook poruke u kojoj piše da ste dobili novčanu nagradu u Facebookovoj nagradnoj igri (Facebook Grant Award). Elektronska poruka navodi korisnike da preuzmu svoju nagradu pritiskom na link. On ih preusmjerava na lažnu web stranicu koja pokušava da ih prevari da pošalju pare ili daju lične podatke hakerima. Upotrijebite mozak. Da Facebook dijeli nagrade mislite li da ne biste pročitali vijest o tome na nekom vjerodostojnom novinskom portalu?

Mladić ubio svoju djevojku

Iako se mnogi oslanjaju na svoju Facebook stranicu kako bi pročitali aktuelne vijesti, zar ne mislite da je nešto čudno u tome što vaš prijatelj promoviše susjeda koji je ubio svoju djevojku na Facebooku? Klik na ovakve lažne vijesti šalje slične spam poruke vašim prijateljima te proba navuči korisnike na niz anketnih prevara. Opametite se i izbjegavajte ovakve naslove.

Druge “zlobne” aplikacije i linkovi

To što ste se upoznali s najuobičajenijim načinima prevara na Facebooku ne znači da ste sigurni. Hakeri i muljatori konstantno unaprijeđuju strategije kako bi ukrali vaše šifre i preuzeli vaše kompjutere. Najbolje je uvijek biti na oprezu kada vidite čudne linkove na svom profilu ili u svom inboxu, te izbjegavati skidanje bilo kakvih datoteka kada se to traži od vas. Iako su mnoge prevare na Facebooku bezopasne, kmpjuter treba zaštititi od virusa I crva.

Neke Facebook aplikacije su upotrebljavale alatne trake kako bi zaradile od svojih proizvoda. Neke od tih alatnih traka će nanijeti značajnu štetu vašem računaru. Ključna stvar je da budete oprezni svaki put kada vidite nešto sumnjivo. Ako padnete na jednu od prevara odmah promijenite šifru na Facebooku.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: trojka / cafe