Zana Nimani bila je pjevačica megapopularne grupe ‘Zana’ i jedna od najvećih muzičkih zvijezda bivše Jugoslavije.

Lijepa Albanka bila je tiha patnja muškaraca širom bivše Jugoslavije i mnoge je ostavila slomljenog srca kad je prije 25 godina sve napustila i s mužem i kćerkom se preselila u Kanadu.

Radovan Jovićević i Zoran Živanović grupu Zana osnovali su 1979. godine, a ime je dobila upravo po lijepoj pjevačici. Počeli su kao grupa novog talasa, ali vremenom su se prebacili na čisti pop rok. Ogroman uspjeh donijeo im je hit “Dodirni mi kolena” koji su izdali 1982. godine. Tekst pjesme napisala je Marina Tucaković kojoj je ta pjesma takođe bila prekretnica, pa je i danas omiljeni tekstopisac mnogih srpskih izvođača. Popularna je ponovo postala 1999. kad ju je prepjevala Severina.

1984. godine Nimani je odlučila da napusti bend i započne solo karijeru, a 1986. godine objavila je album “Noćas pevam samo tebi”, nakon kojeg je prestala da se bavi muzikom. Zana se ubrzo zatim udala za supruga Đorđa i rodila kćerku Teu.

Nekoliko mjeseci nakon njenog rođenja, pjevačica je napustila Beograd u kojem je dotad živjela i radila i nikad više se nije vratila. Danas, pišu mediji, radi kao menadžerka u jednoj finansijskoj kompaniji. Sudeći prema društvenim mrežama, više nema plavu kosu, po kojoj je mnogi pamte, već je postala crvenokosa.