Na petnaestu godišnjicu napada u New Yorku pobornici teorija zavjere su okupirali forume i internet portale tvrdeći da je 11.9. isceniran i planiran godinama prije od strane tadašnjeg predsjednika Bush-a. Istovremeno eksperti tvrde da je nemoguce srušiti toranj te veličine i građe avionom.

Pogledajte ovaj video koji su objavili teoretičari zavjere. Upozorenje: uznemirujući sadržaj!

Teoretičari se ne slažu sa istragom američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) koja je pokrenuta u augustu 2002. godine. Istragom je zaključeno da su kule Svjetskog trgovinskog centra jedini poznati slučajevi kolapsa u visokim zgradama, gdje su požari odigrali značajnu ulogu.

Prema opšte prihvaćenom pogledu na napade, požari su izazvani mlaznim gorivom, koji je izazvao ogromne požare koji su doslovno progutali spratove. Ali zagovornici teorija zavjere odgovorno tvrde da je nemoguće da mlazno gorivo otopi čelične grede. Ističu da su te zgrade napravljene da mogu izdržati vatru i udare.
Inžinjeri Steven Jones, Robert Korol, Anthony Szamboti i Ted Walter svi vjeruju da je napad zapravo jako dobro kontroliran i isplaniran. Napisali su i rad za “Europhysics News” ističući dokaze koje su ih dovele do ovog zaključka:

– vatra obično ne može doseći dovoljno visoku temperaturu da uzrokuje topljenje željeza
– većina zgrada u visokogradnji imaju prskalice koje sprečavaju vatru da dosegne kritičnu temperaturu
– neboderi su zaštićeni vatrostanim materijalima kako se ne bi urušili

Ono što potpiruje vatru teoretičarima zavjere je činjenica da je John Skilling, glavni građevinski inžinjer na izgradnji Svjetskog trgovinskog centra, 1993. godine izjavio da su zgrade napravljene tako da mogu izdržati i udar aviona.

U intervjuu za “Seattle Times” je rekao: “Naše analize pokazuju da bi izbio strašan požar kada bi se svo gorivo iz aviona istreslo u zgradu. Mnogo ljudi bi izgubilo živote, ali konstrukcija zgrade bi i dalje bila tu.”

Mrzim što vam ovo moram reći, ali nije u pitanju teorija zavjere, ipak su teroristi. Iluminati su mi rekli tako.