Zabranjena Božićna reklama koju svi trebaju vidjeti, ona je opomena za cijeli svijet

0
2318

Zabranjena Božićna reklama s djevojčicom i majmunom je opomena za cijeli svijet. Trebala se početi emitirati u susret božićnim blagdanima kao dio ekološke kampanje, ali je cenzurirana. Ipak, našla je svoj put i dirnula milijune ljudi.

Animirana reklama prikazuje malog orangutana koji upada u sobu jedne djevojčice, a njoj nije jasno zbog čega, smeta joj što dira njene stvari, živcira što pravi nered. Pokušava ga izbaciti iz sobe, ali onda se suočava sa surovom istinom.

Priča o djevojčici i majmunu bi trebala podići ekološku svijest, skrenuti pozornost na uništavanje prirodnih staništa orangutana, pa i svih drugih živih bića, ali i da ohrabri čovjeka da pokuša popraviti situaciju dok nije prekasno. Nije jasno zašto je ova reklama dobila zabranu prikazivanja, vjerojatno zato što istina boli.

A istina je da je sudbina orangutana već neko vrijeme neizvjesna, zahvaljujući pohlepi čovjeka. Inače stanovnici tropskih kišnih šuma, danas žive samo na Borneu i Sumatri, a prema podacima koje je iznijelo udruženje za zaštitu orangutana na Borneu, u posljednjih 30 godina populacija orangutana pala je za gotovo 50%. Stručnjaci smatraju da bi moglo da se desi da za 10 godina orangutani u potpunosti nestanu s lica Zemlje.

Borneo se pretvara u centar proizvodnje palminog ulja pa osim što se uništavaju prirodna staništa, industrijski otpad zagađuje vodu. Zbog sječe skupocjenih tropskih stabala nestaju kišne šume, a ako se stabla ne sijeku, onda se pale šume da bi se napravilo mjesta za plantaže i da bi se zadovoljila sve veća potražnja za palminim uljem u svijetu.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORnovizivot