Klizište koje se jutros aktiviralo u Gornjem Hrasnu kod Kalesije progutalo je put prema Horozovini odnosno put koji je nekada povezivao Seljublje sa ostatkom općine. Hiljade i hiljade kubika zemlje sručilo se na dio puta, ugrozivši preko deset objekata.

Nekoliko metara dalje u zaseoku Paraći klizište je sa lica zemlje izbrisalo pet kuća, tri su u potpunosti završile pod zemljom.

kalesija-zemlja-pukla-3

“Ja ovo nisam zapamtio nikada u životu. Sinoć je ovo samo puklo i kuće su završile 500 metara od mjesta na kojem su napravljene”, priča nam jedan mještanin Paraća koji je kroz suze pratio kako klizište guta porodične kuće.

kalesija-zemlja-pukla-1Foto: Kalesija.info

Kako prenosi Kalesija.info, prema tvrdnjama komšija pojedinci su dizali kredite da za sebe i porodicu osposobe krov nad glavom, a sada je sve nestalo u svega nekoliko minuta.

Ekipe Civilne zaštite, Vatrogasaca kao i građni pokušavaju spasiti šta se spasiti da, međutim nemoćni su u borbi protiv klizišta.

kalesija-zemlja-pukla-2Foto: Kalesija.info

Naselja Gornje Hrasno, Horozovina i Paraći su isključeni sa elektro mreže zbog uništenih elektrovodova, a kada će se stanje normalizirati nije poznato, prenosi Kalesija.info.

Pored zaseoka Horozovina i Paraći klizište velikih razmjera je krenulo i na kuće u Gornjem Hrasnu gdje je uništen i lokalni put, pa je do ovog naselja moguće doći samo starim putem.