Nove poplave u BiH: Pogledajte kako izgleda stanje u Tuzlanskom kantonu (FOTO+VIDEO)

0
340

Jaka kiša, koja i dalje pada, izazvala je probleme i na području Tuzlanskog kantona.

poplave-bih-2Prema trenutnim informacijama sa terena, vodena bujica izazvala je poplave na području Banovića, Kalesije, Lukavca, Srebrenika i Gračanice.

Pod vodom je magistralni put Tuzla-Zvornik, na ulazu u Kalesiju, pa se saobraćaj odvija otežano. Izlijevanjem prijete i manji vodotoci, a najviše problem ima u Prnjavoru, gdje voda prijeti stambenim objektima.

Kako javljaju čitaoci Bportala, alarmantno stanje vlada u dijelu općine Banovići, a najteže je u selu Donji Pribitkovići, koje je pod vodom.

-Stanovništvo je iseljeno iz kuća, nekoliko objekata bujica odnijela…Jedna starija žena ne želi napustiti kuću koju je bujica potkopala, navode stanovnici ovog naselja.

Poplavljenih objekata ima i u Banović Selu, Repniku, Mrljevićima, Brezovačama i Mačkovcu.

poplave-bih-1U općini Gračanica je najteža situacija u naselju Centar-Orahovica gdje je poplavljeno 50-60 stambenih objekata od lokalnih potoka. U prekidu je bio i saobraćaj na magistralnom putu M-18, a vozila su preusmjeravana preko regionalnog puta Orahovica- Srebrenik, navodi se u izvještaju kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.

U općini Srebrenik vatrogasci vrše evakuacije ljudi, a sprovodi se i akcija spašavanja troje djece kod potoka u Delićima. Najteža situacija je u Bjelavama, Lukama i Centru. Voda prijeti i Špionici.

I ulice Lukavca su, nakon današnjih obilnih kišnih padavina, ponovo poplavljene. To više i nije neka novost za Lukavčane, kojima su zbog lošeg sistema kanalizacije i odvoda oborinskih voda, ovakve slike postale gotovo svakodnevica, javlja Lukavac-x.ba.

Situacija u MZ Orahovica je kritična, javljaju mještani. Počela je evakuacija stoke. Rijeka Turija se izlila iz korita, a vodena bujica pričinila je znatnu materijalnu štetu na stambenim i pomoćnim objektima. Ista rijeka se i u MZ Turija izlila iz korita, a u samo nekoliko minuta potpila je pješački most u blizin tzv. “brane”.

Na području MZ Kladanj od 17.30 sati zbog obilnih padavina došlo je do izljevanja bujičnih potoka, površinskih voda i plavljenja više stambenih i poslovnih objekata i gradskih ulica, naročito onih koje se nalaze u padinskim naseljima.

poplave-bih-3U Ulici Duga mahala kod džamije došlo je do klizanja tla u mezarju. Na magistralnom putu M 18 kod pumpe “Energopetrol” došlo je do izljevanja vode i nanošenja velikih nanosa kamena i šljunka, tako da je saobraćaj bio kratko vrijeme u prekidu. Pored MZ Kladanj poplavljeno je više objekata u MZ Starić u selu Ravne.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: Bportal