Britanski biolog, Rodžer Kofil, objavio je da će u narednim godinama umrijeti najmanje još 10.000 ljudi u Srbiji od raka uzrokovanog NATO bombardovanjem osiromašenim uranijumom 1999.godine.

britanci-priznali-od-raka-ce-umrijeti-10-000-srbijanaca

Prema Kofilu, prvi znak ove problematike svakako je zabilježena povišena radijacija u skoro svim centrima Balkana, zabilježena neposredno nakon bombardovanja. Naime, sredinom juna 1999. godine, naučnici iz sjeverne Grčke objavili su rezultate prema kojima je u tom regionu, svaki put kada naiđe vjetar iz pravca Kosova, bila zabilježena povišena radijacija za najmanje 25 %.

Kofil tvrdi: “Ono što je najopasnije su čestice iz prašine, koja se podigne nakon bombardovanja osiromašenim uranijumom! Riječ je o beta emiterima, koji mogu da “putuju” i do 300 kilometara, a čije je udisanje smrtonosno.”

Pomenute čestice se zadržavaju u plućima, a nerijetko završavaju i u drugim tkivima, od čega najčešće razaraju bubrege.

Prema statistici Pentagona, u jednom od pet naleta američkih borbenih aviona korišten je osiromašeni uranijum, a polovinu od 500.000 napada u kojima je korišten osiromašeni uranijum, činile su bombe.

Prvi znaci trovanja prema prognozi Britanca pojavili su se šest mjeseci nakon bombardovanja, a prvi slučajevi leukemije kao posljedice bombardovanja, zabilježeni su 2000. godine.

Svoje tvrdnje Rodžer je potkrijepio i ukazivanjem na djecu rođenu s deformitetima, kako u Bosni, tako i u Iraku, gdje je NATO takođe u bombardovanju koristio osiromašeni uranijum.