Francuska policija i mjesec dana nakon brutalnog četverostrukog ubistva porodicei Al Hili u francuskim Alpama bezuspješno pokušava ući u trag ubici koji je, kako pokazuju najnovija saznanja, vjerovatno plaćenik s Balkana koji je prošao vojnu obuku u bivšim jugoslavenskim oružanim snagama

Analitičar pariškog Centra za prevenciju kriminala objašnjava za Blic da je sasvim izvjesno da je plaćeni ubica iz balkanskog podzemnog miljea.

– Francuska policija za sada može samo da nasluti kojoj državi je bila u interesu surova likvidacija porodice naturalizovanog Britanca Saada al Hilija. U filmskoj sačekuši ubijeni su Saad, njegova supruga Ikbal, tašta i slučajni prolaznik, ali svi “duplim ovjeravanjem” u glavu, koji upućuje na vojnu obuku ubice. Vještačenjem je dokazano da je ubica koristio jugoslovensku verziju automatskog pištolja “škorpion”, zbog čega se sve češće tvrdi da je ubica unajmljeni plaćenik iz srpskih mafijaških krugova – kaže sagovornik Blica.

Dodaje da posljednjih godina mnoge obavještajne službe koriste usluge srpskih ubica na isti način kako je to radila nekadašnja jugoslavenska Udba u borbi protiv političke emigracije na Zapadu.

I kolumnist Crispin Black za britanski magazin The Week tvrdi da je oružje kojim je porodica ubijena poluautomatski pištolj “škorpion” potpis srpske mafije.

– To je oružje potpis raznog i agresivnog kriminalnog balkanskog bratstva koje se ponekad naziva srpskom mafijom, ali koje zapravo uključuje pripadnike svih nacija bivše Jugoslavije – piše Black.

Francuska policija je objavila da je na mjestu ubistva pronašla 25 čahura, sve iz istog oružja, zbog čega se zaključuje da je ubica barem jednom morao brzo, ali pribrano, napuniti oružje.

– Osim toga, zbog vrlo kratke cijevi i jakog trzaja njime precizno mogu upravljati samo iskusni, što često znači osobe s vojnom obukom – zaključuje Black.

Sedmogodišnja devojčica koja je preživjela masakr izašla je iz kome, ali je i dalje previše povrijeđena da bi mogla biti ispitana. Njeno svjedočenje je od ključnog značaja jer je jedina koja je možda vidjela ko je pucao. Njena mlađa sestra je rekla da je čula pucnje, ali da nije ništa vidjela.

Izvor: Magazin.ba / bh-index