Na noćnom nebu u nedjelju očekuje nas dramatični spektakl tokom kojeg ćemo imati priliku da posmatramo dva zaista prekrasna prizora koje čovjek veoma rijetko može vidjeti. Iskoristite priliku te u nedjelju uveče budite dio “planetarnog spektakla”.

kisa-meteora

Prema pisanju londonskog Telegrafa, Perseidi će se poklopiti sa supermjesecom u jednom od najiščekivanijih događaja u astronomskom kalendaru.

Mjesec će nam se predstaviti u svom najvećem i najblistavijem izdanju u posljednih 20 godina, jer osim što će biti pun, naći će se u tački u kojoj je najbliži Zemlji (perigej).

Dva dana kasnije, kiša meteora Peseida dostići će svoj vrhunac, praćena vatrenim loptama, naziv za meteore svjetlije od Jupitera i Venere.

Supermjesec je prilično česta pojava. U prosjeku se dogodi svakih 13 mjeseci i 18 dana, a ovog ljeta ćemo ih vidjeti tri. Neobično svjetli supermjesec viđen je 12 jula, a još jedan bi trebalo da se pojavi 9. septembra.

Ali supemjesec koji ćemo imati priliku da posmatramo u nedelju uveče obećava izuzetan prizor, budući da će naš prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje u godini.

Samo nekoliko minuta nakon što će stići u perigej, Mjesec će nam pokazati cijelu svoju osvjetljenu stranu. Taj fenomen će se ponoviti tek 2034.

Kada je u perigeju, Mjesec je oko 50.000 kilometara bliži nama nego kada je u najudaljenijoj tački od Zemlje. Tada je za 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego prilikom drugih punih mjeseca tokom godine.