close up portrait of a man smoking an e-cigarette

Električne cigarete često se reklamiraju kao sigurnija alternativa tradicionalnim, duhanskim cigaretama, no i one predstavljaju prijetnju.

Električne cigarete nisu nimalo manje štetne za ljudsko zdravlje od običnih, otkrila je studija koju je proveo tim s Harvarda, piše Aol.

Prema studiji, čak 75 posto aromatiziranih e-cigareta i njihovih tekućih punjenja sadrži diacetil, kemikaliju koja je povezana sa slučajevima teških bolesti dišnih puteva, poput neizlječivih ‘popcorn pluća’ odnosno bronhiolitisa obliteransa. To je stanej kolokvijalno proglašeno ‘popcorn plućima’ jer se prvo pojavilo kod radnika koji su udisali umjetnu aromu maslaca u tvornicama kokica za mikrovalnu pećnicu.

‘Popcorn pluća’ teška je respiratorna bolest koja uzrokuje ozljede plućnih alveola (sitni mjehurići u kojima se odvija izmjena plinova) koje vode do teškog kašlja i nestajanja daha. Slične simptome imaju ljudi koji pate od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

Šokantni rezultati

Analizom 51 različite vrste električnih cigareta, autor studije profesor Joseph Allen i njegov tim otkrili su barem jedan od tri najveća toksina – diacetil, acetoin i 2,3-pentanedion – u 47 e-cigareta.

Ne samo to: količina diacetila u 39 e-cigareta bila je veća od one koja se mogla detektirati u laboratoriju.

“Diacetil i druge povezane aromatizirajuće kemikalije koriste se u mnogim aromama osim kokica s okusom maslaca, kao što su voćne arome, arome u alkoholnim pićima i aromatizirana punjenja za e-cigarete”, rekao je Allen.

Uzrokuju niz respiratornih bolesti

S obzirom na to da su e-cigarete relativno nova tehnologija, koautor studije profesor David Christiani upozorava da su ‘popcorn pluća’ možda samo najočitija bolest koja prijeti korisnicima električnih cigareta.

“Budući da se najviše pozornosti pridavalo proučavanju učinka nikotina na zdravlje, mnogo toga je o e-cigaretama još uvijek nepoznanica. Osim nikotina koji izaziva ovisnost, električne cigarete sadrže brojne kancerogene kemikalije, poput formaldehida te, kao što je pokazala naša studija, aromatizirajućih kemikalija koje mogu uzrokovati ozbiljnu štetu plućima”, rekao je Christiani.