PRIRODNI LIJEK ZA ŠEĆERNU BOLEST: Od ove biljke napraviti čaj i pustiti da odstoji tri sata

0
157

Borovnica, Vaccinium myrtillus L., zove se i brusovnica, borovnika, borovnjača, crna borovnica, crna jagoda, divlja mrča, divo grozje. U pučkoj medicini biljka poznata po ljekovitosti, a najviše za jačanje organizma.

prirodni-lijek-caj-borovnicaGlikozid mirtilin iz listova borovnice s pravom nazivaju vegetativnim biljnim inzulinom, vrlo je učinkovito prirodno sredstvo za liječenje šećerne bolesti, ali uz stalnu suradnju s liječnikom i dijetu.

Čaj za šećernu bolest
– 20 g listova borovnice,
– 20 g listova duda,
– 20 g dobričice,
– 40 g bijelih mahuna

Priprema: Sve sastojke dobro promiješati i tri jušne žlice mješavine kuhati 15 minuta u 1/2 l vode. Poklopiti, pustiti da odstoji tri sata i procijediti.

Inače, u pučkoj medicini borovnica je cijenjen lijek za akutna i kronična želučano-crijevna oboljenja, osobito kod djece, za trbušni tifus i paratifus, kao dopuna terapiji antibioticima jer uvarak listova i osušenih plodova borovnice u roku od 24 sata ubija klice tifusa, paratifusa, koli bacila, što znači da liječi i određene upale tankog i debelog crijeva, jer borovnica steže sluznicu, veže bakterije i njihove otrove, uništava zarazne klice, djeluje umirujuće, za jačanje i čišćenje jetre, za liječenje poremećaja varenja i truljenja hrane.

Također, pomaže kod katara, upale i drugih tegoba s mjehurom kao i kod lijenosti crijeva jer potiče peristaltiku. Otklanja nadimanje i plinove u crijevima, što je značajno u liječenju hemoroida i crijevnih oboljenja.

Čaj od listova djelotvorno sprečava stvaranje mokraćne kiseline, što je izuzetno važno za osobe oboljele od gihta.

Svježe istisnuti sok jedan je od najboljih prirodnih lijekova za ispiranje grla i grgljanje kod katara grla i ždrijela, afti, upale zubnog mesa, za leukoplakiju jezika izazvanu pretjeranim pušenjem. Ako se sok zadrži par minuta u ustima, otklanja neugodan zadah. Svježi sok uklanja crijevne parazite, naročito gliste, te snižava kolesterol.

List i plod borovnice u uvarku koji smiruje nadražaj kašlja i potiče sazrijevanje sluzi i iskašljavanje, kao i sirup od borovnice, učinkoviti su u liječenju hripavca.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: vecernji