Foto: Ilustracija

Točno u ponoć Caroline Burns iz SAD-a jedva je otvorila oči ugledavši iznad sebe svjetla operacijske dvorane i liječnike koji su se upravo pripremali izvaditi joj organe iz tijela jer je bila proglašena – mrtvom!

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Cijeli slučaj istražilo je američko Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a u svom izvješću navode da su zabilježili čitav niz pogrešaka koje su Caroline Burns umalo stajale života u St. Joseph bolničkom centru u Syracuseu, New York, 2009.godine.

Pacijentica nije pretrpjela kardiopulmonalni napad, kako je bilo dokumentirano niti je imala nepovratno oštećenje mozga“, zaključuje se u izvješću. Pacijentica nije bila u takvom stanju da joj se prekine pružanje medicinske pomoći.

Zbog niza propusta bolnica je kažnjena s 22.000 dolara, što je, navodi se, najveća kazna toj bolnici od 2002. godine. Nakon što su pregledali dokumentaciju slučajeva u posljednjih deset godina, ovakav slučaj nije pronađen.

Zabilježene brojne pogreške

Cijeli niz pogrešaka započeo je uskoro nakon što je Burns vozilom Hitne pomoći dovedena na hitni prijem zbog predoziranja drogom i život joj je bio ugrožen. U izvješću Ministarstva navodi se kako su liječnici “preskočili” pacijentici dati lijekove kojima bi se spriječilo apsorbiranje opojnih sredstava u trbuh i želudac pacijentice te nije napravljeno sustavno skeniranje mozga. Navodi se i da su doktori zanemarili upozorenje medicinske sestre da je pacijentica živa i da joj je stanje puno bolje.

Ova 41-godišnjakinja koja je doživjela cijeli niz nevjerojatnih scenarija, dva tjedna nakon što je izbjegla vađenje organa u bolnici, potpuno oporavljena puštena je kući, ali 16 mjeseci kasnije počinila je samoubojstvo.