Transplantacija koštane srži lijek za oboljele od HIV virusa?

0
48

transplatacija-hiv

Iako postoji mogućnost povratka virusa, pacijenti nemaju tragova HIV-a u organizmu nakon dvije i četiri godine od presađivanja, što donosi novu nadu u izlječenje.

Dvojica pacijenata koji su živjeli s HIV virusom gotovo 30 godina nakon transplantacije koštane srži već su četiri mjeseca bez lijekova za HIV, a nemaju ni naznaka povratka virusa, izvijestili su znanstvenici iz američke bolnice Birgham. Svoje rezultate rada predstavili su na konferenciji Mežunarodnog društva za AIDS.

Oba su pacijenta oboljela od limfoma, raka bijelih krvnih stanica i limfnih čvorova, što je zahtijevalo presađivanje koštane srži. Nakon transplantacije, kod jednog pacijenta nisu otkrili tragove HIV virusa dvije godine, a kod drugog čak četiri godine, što se smatra nepredviđenom nuspojavom transplantacije.

– Prerano je govoriti o lijeku za HIV jer se virus može vratiti u bilo kojem trenutku, no ovo je svakako velik pomak u terapiji – kaže voditelj znanstvenog tima dr. Timothy Henrich za BBC.

Dodaje kako je teško izbaciti virus HIV-a iz organizma jer se on krije u ljudskom DNK-u i formira nedodirljive “rezervoare” u tijelu. Koštana srž je mjesto gdje se stvaraju nove krvne stanice te se smatra glavnim ishodištem razmnožavanja virusa HIV.

Pacijenti su ranije ove godine skinuti s koktela lijekova za liječenje HIV-a te nemaju naznaka infekcije.

– Moguće je da se virus i dalje skriva u moždanom tkivu ili u probavnom traktu, a ako se vrati to će demonstrirati da je znanstvenicima potreban drugačiji pristup u liječenju te bolesti i povećati nade u izlječenje.

Berlinski pacijent Timothy Brown smatra se prvim čovjekom na svijetu izliječenim od AIDS-a, nakon što je dobio koštanu srž muškarca čiji se organizam smatra otpornim na HIV.

Ovi slučajevi američkih pacijenata sliče onom Timothyja Browna, a svakako daje znanstvenicima novo polazište u traženju lijeka za taj opasan virus.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: 24sata.hr