U ovom selu ljudi padaju u san i ne bude se po sedam dana

0
60

Stanovnici sela Kalači u Kazahstanu boluju od misteriozne bolesti – iznenada masovno padaju u san i bude se tek poslije nekoliko dana.

Selo-Ljudi-Padaju-U-San-8

Žitelji ovog mjesta, koji svoje selo zovu “uspavana dolina”, kažu da se bolest pojavila odjednom. Oni svjedoče da u iznenadni san padaju sve generacije – od djece do starih.

Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se početkom septembra, prvog dana škole. Osmoro mališana zaspalo je u klupama u roku od jednog sata. Nekoliko sedmica pre toga, najmanje 20 stanovnika Kalačija odjednom je utonulo u san u svojim domovima i na ulici, a probudili su se tek sedam dana kasnije.

Prošle zime 60 osoba zaspalo je istovremeno u različitim dijelovima sela. Igor Samusenko, otac jednog dječaka koji boluje od misteriozne bolesti, kaže da se plaši da će njegov sin umrijeti u snu.

“Kada pokušate da ga probudite, on izgleda kao da želi da otvori oči, ali ne može”, kaže Samusenko.

Grupe naučnika iz cijelog svijeta, uključujući virusologe, radiologe i toksikologe, posjetile su Kalači posljednjih godina kako bi odgonetnule tajnu uspavanog sela, ali su svi ostali zbunjeni.

Stručnjaci kažu da djeca imaju simptme toksične encefalopatije, odnosno poremećaja u radu mozga, dok odrasli imaju sve karakteristike šloga. Međutim, poslije samo nekoliko dana terapije svi se oporavljaju kao da se ništa nije dogodilo.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: fokus