Japan Kina spor

Japan Kina spor

Oko 40 tajvanskih ribarskih brodova i osam brodova tajvanske obalne straže danas ujutro po lokalnom vremenu ušlo je u akvatorij koji Japan smatra svojim, što je novi obrat u sporu Tokija i Pekinga oko skupine nenastanjenih otoka u Istočnom kineskom moru. Jedan od brodova japanske obalne straže upotrijebio je vodene topove kako bi potjerao tajvanske brodove iz spornog područja, što se u konačnici i dogodilo.

Kinesko-japanski odnosi ozbiljno su se pogoršali nakon što je ranije ovoga mjeseca Japan od privatnih vlasnika kupila otoke, zvane Senkaku u Japanu a Diaoyu u Kini, što je izazvalo protujapanske prosvjede u Kini. Spor oko otoka koji se nalaze blizu bogatog ribolovnog područja i bogatih nalazišta nafte i plina, prijeti narušiti i gospodarske odnose dva najveća azijska gospodarstva.

“Kina neće tolerirati bilo kakve unilateralne akcije Japana koje narušavaju kineski teritorijalni suverenitet”, rekao je danas zamjenik kineskog ministra Zhang Zhijun japanskom kolegi Chikai Kawaiju, prenosi Reuters.

“Japan mora odagnati iluzije, dobro razmisliti i poduzeti konkretne akcije kako bi ispravio svoje greške, vraćajući se konsenzusu i razumijevanju postignutom između lidera naših dviju zemalja”, poručio je Zhang.

Osvrnuvši se na odluku japanske vlade da od privatnog vlasnika otkupi arhipelag u Istočnom kineskom moru i na koji pravo polažu obje zemlje, ali i Tajvan, Zhang je taj potez okarakterizirao kao “grubo gaženje povijesnih činjenica i međunarodnog prava”.