12 katastrofalnih tragedija koje bi mogle svakog momenta da zbrišu život sa Zemlje (broj #9 je najveća pretnja po našu decu)

0
1833

U poslednjih 10 godina najavljivali su smak sveta mnogo puta. Kraj sveta se ipak nije dogodio 2012. godine, ali internet nas i dalje redovno obaveštava kako će u naredna 24 sata meteor pasti na Zemlju i slično. Ipak, postoje neki pravi faktori koji opterećuju planetu i koji mogu dovesti do kataklizme katastrofalnih razmera.

Zapadni ledeni pokrivač na Antarktiku

zapadni-ledeni-pokrivac-na-antarktiku

Globalno zagrevanje izazvaće katastrofalne događaje u vrlo bliskoj budućnosti. Ovo uzima danak na ledu Antarktika i naučnici smatraju da bi uskoro mogao da propadne. To bi izazvalo porast nivoa mora za 1,2 metra, što bi potopilo mnoge gradove.

Karingtonov događaj

karingtonov-dogadaj

Ogromna solarna oluja, nazvana Karingtonov događaj, udarila je zemljinu magnetosferu 1859. godine i izazivala jednu od najvećih zabeleženih geomagnetskih oluja. Ovaj događaj bi zbrisao velike elektrane, ometao satelitske komunikacije i ostavio svet u potpunom haosu.

Klimatske promene

klimatske-promene

Sa naletom globalnog zagrevanja, klimatske promene su smrtonosni mač raznoraznih anomalija iznad naših glava i rezultati bi bili katastrofalni. Setite se filma “Dan posle sutra”.

Velika suša

velika-susa

Velike delove sveta zahvata suša, a čini se da će se tek povećati. Izvori vode polako presušuju, a najgora stvar koja se može desiti je da ovakva suša potraje vekovima.

Kiseli okeani

kiseli-okeani

Kiseli okeani su mogućnost koja se ne može izbeći. Uz visok nivo globalnog zagrevanja, fosilnih goriva i gasova ugljenika koji se oslobađaju u atmosferu, ugljen-dioksid upija i zadržava toplotu koja, kada reaguje sa vodom, stvara ugljene kiseline. Plodovi mora bi na ovaj način bili istrebljeni.

Veliki vulkan Jeloustoun

veliki-vulkan-jeloustoun

Ono što vidite u filmovima nije uopšte preterano. Jeloustoun se nalazi na vrhu poznatom kao superkaldera, izazvana erupcijom od pre 2 miliona godina. Termalna aktivnost koja izaziva tople termalne izvore u oblasti nacionalnog parka sugeriše da vulkan ne spava. Ako se desi erupcija, filmovi više neće biti samo filmovi.

Taupo jezero

taupo-jezero

Najveće jezero Novog Zelanda nekada je bilo obod kratera nekada najvećeg vulkana na svetu, koji je eruptirao pre 26 000 godina. Ko zna šta ključa ispod njega…

Treći svetski rat

treci-svetski-rat

Ovo je jedan od najkatastrofalnijih događaja koji se mogu desiti. Globalna politika polako tone u uzbunu da može izbiti Treći svetski rat, koji bi bio nuklearni rat. Jer ko zna ko može da baci jednu bombu i izazove nuklearni sukob neviđenih razmera.

Bakterije otporne na antibiotike

bakterije-otporne-na-antibiotike

Bakterije polako razvijaju imunitet. Ne tako davno mogli ste da čujete o bakterijama koje su otporne na sve poznate hemikalije i lekove. Pitanje je vremena kada će se one raširiti širom planete, a i kada će se zombiji pojaviti.

Vulkan na Kanarskim ostrvima

vulkan-na-kanarskim-ostrvima

Većina španskih vulkana leži na Kanarskim ostrvima. Naučnici su predvideli da postoji mogućnost da budu aktivni. Međutim, njihova erupcija bi izazvala veliki cunami koji bi ugrozio celu obalu istočne Amerike i poplavio veliki deo Velike Britanije. Ovo bi izazvalo skoro kilometar veliki talas.Zamislite to.

Uspon mašina

uspon-masina

Veštačka inteligencija nije više samo izmišljena teorija. Sa fenomenalnim napretkom tehnologije, “Google” možda jednog dana započne reprogramiranje sebe, stvarajući super inteligenciju. Šta ako ljudi postanu robovi ovih problema? To je ono što Holivud pokušava da nam objasni.

Subdukciona zona Kaskadija

subdukciona-zona-kaskadija

Zajednički zaključak naučnika jeste da će rased San Andreas doživeti katastrofu, ali njegov potencijal da izazove zemljotres zapravo je ograničen njegovom veličinom. Ipak, subdukciona zona Kaskadija je druga priča. Zemljotresi u ovoj oblasti mogu uništiti celu zapadnu obalu.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORwww.fokuzz.com