Iako većina trudnoća rezultira rađanjem zdrave bebe, komplikacije su stalno moguće i zato je jako bitno redovno posjećivati liječnike. Mnoge komplikacije nastaju ukoliko ne dođe do potpunog okretanja bebine stražnjice. Šta to znači? Normalno, djeca se nalaze u položaju gdje im je glava okrenuta prema dole u majčinoj maternici. Ali ako ne dođe do potpunog okretanja, onda je stražnjica ili su noge okrenute prema dole u maternici.

Ako se to dogodi, onda je beba u opasnosti od komplikacija prilikom tradicionalnog porođaja. Prema tome, liječnici preporučuju da se takve bebe rađaju carskim rezom. Naravno, i carski rez ima svoj skup rizika, tako da je idealan scenarij da liječnik okreće dijete dok je još u majčinoj maternici. Kao štomožete i zamisliti, to je mnogo teže nego što zvuči.

Kada je Jess Muckleston otišla u Royal Sussex bolnicu u Brightonu, ona je bila 36 sedmica trudna sa bebom koja nije okrenuta glavom ka dole. Liječnik je odlučio uraditi postupak poznat kao vanjska cefalična verzija (ECV), u nadi da će okrenuti bebu.

Liječnik počinje masirati Jess-in trbuh, a onda fizički pokušava okrenuti bebu u ispravan položaj. Nakon otprilike 2 minute, koristi ultrazvuk za provjeru stanja, a rezultati su ništa manje nego nevjerovatni.

Pogledajte ovaj prekrasan video u nastavku: