DREVNI RUKOPIS: Na svjetlo dana isplivala legendarna srednjovjekovna mapa pakla i Sudnjeg dana

0
144

U 15. stoljeću puno je ljudi razmišljalo o Sudnjem danu. Razni tekstovi iz tog doba opisuju kako bi se Sudnji dan mogao odvijati, piše Daily Mail.

Ali sada je pronađen rukopis koji ilustrira kraj svijeta na neuobičajen način – pomoću mapa.

Napisan na latinskom, ovaj atlas apokalipse govori o Antikristu, rastu Islama i drugim događajima nakon Sudnjeg dana za koji je bilo predviđeno da će se dogoditi 1651. godine.

Autor djela je nepoznat, ali neki špekuliraju da bi to mogao bti dobro obrazovani liječnik znan kao Baptista, s obzirom da se u tekstu nalazi i dio o astrološkoj medicini.

Rukopis je načinjen u njemačkom gradu Lübecku između 1486. i 1488. godine i trenutno se nalazi u knjižnici Huntington u San Marinu, Kalifornija.

Opasnost od širenja islama

Proročanstvo započinje s mapom koja opisuje stanje svijeta između godina 639. i 1514. Autor upozorava na širenje islama te kako je to rastuća prijetnja u kršćanskom svijetu.

drevni-rukopis-1

“Nema drugog načina kako bi se to opisalo, ovo je djelo izrazito intiislamsko”, kaže Van Duzer, autor Apokaliptične kartografije.

Druga mapa u rukopisu opisuje kako ‘Mač islama’ prvo osvaja Europu, a zatim i ostatak svijeta. Pet je mačeva postavljeno u krug, koji predstavlja Zemlju, a svaki ima natpis: ‘Ispravlja’, ‘Reformira’, ‘Uništava’ i ‘Prema Rimu’, dok je peti ostavljen bez natpisa.

Tekst koji okružuje sliku propasti opisuje što će se dogoditi svijetu od 1515. do 1570.

Dolazak Antikrista

Nakon širenja Islama, druga mapa pokazuje dolazak Antikrista od 1570. do 1600. godine, koji je na mapi predstavljen s trokutima.

drevni-rukopis-2

Slike prikazuju njegova četiri ogromna roga kako dosežu krajeve Zemlje, što predstavlja različite načine na koje će uvjeriti ljude da ga slijede: prijevara, lukavost, okrutnost i imitacija božanstva.

Postapokalipsa i vladavina Krista

Sljedeća mapa opisuje postapokaliptični svijet u kojem su zastava i zakon Kristov u središtu Zemlje od 1606. do 1661.

drevni-rukopis-3

Tekst na desnoj strani mape kaže: “Bit će uzdignut i štovan širom svijeta”, za što Van Duzer kaže da označava ujedinjene svijeta pod Kristovim vodstvom.

Autor uključuje još detaljnije informacije na stranici posvećenoj Sudnjem danu, koja pokazuje kako se otvaraju vrata pakla, vrata raja na vrhu stranice, a Isus i apostoli nalaze se na nebu.

drevni-rukopis-4

Ali autor uključuje i udaljenost do raja, koji se nalazi samo 777 njemačkih milja od Lübecka do Jeruzalema, a zatim još 1.000 milja do istočnog kraja Zemlje.

Postoje i proračunati opsezi Zemlje i pakla – 8.000 i 6.100 njemačkih milja.

Ne samo da ovaj rukopis opisuje što bi se moglo dogoditi u sljedećim stoljećima, već sadrži i popis astrološke medicine, kao i zemljopisni rad za koji neki kažu da je izuzetan i ispred svog vremena.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORnet.hr