U 15. stoljeću puno je ljudi razmišljalo o Sudnjem danu. Razni tekstovi iz tog doba opisuju kako bi se Sudnji dan mogao odvijati, piše Daily Mail.

Ali sada je pronađen rukopis koji ilustrira kraj svijeta na neuobičajen način – pomoću mapa.

Napisan na latinskom, ovaj atlas apokalipse govori o Antikristu, rastu Islama i drugim događajima nakon Sudnjeg dana za koji je bilo predviđeno da će se dogoditi 1651. godine.

Autor djela je nepoznat, ali neki špekuliraju da bi to mogao bti dobro obrazovani liječnik znan kao Baptista, s obzirom da se u tekstu nalazi i dio o astrološkoj medicini.

Rukopis je načinjen u njemačkom gradu Lübecku između 1486. i 1488. godine i trenutno se nalazi u knjižnici Huntington u San Marinu, Kalifornija.

1Opasnost od širenja islama

Proročanstvo započinje s mapom koja opisuje stanje svijeta između godina 639. i 1514. Autor upozorava na širenje islama te kako je to rastuća prijetnja u kršćanskom svijetu.

“Nema drugog načina kako bi se to opisalo, ovo je djelo izrazito intiislamsko”, kaže Van Duzer, autor Apokaliptične kartografije.

Druga mapa u rukopisu opisuje kako ‘Mač islama’ prvo osvaja Europu, a zatim i ostatak svijeta. Pet je mačeva postavljeno u krug, koji predstavlja Zemlju, a svaki ima natpis: ‘Ispravlja’, ‘Reformira’, ‘Uništava’ i ‘Prema Rimu’, dok je peti ostavljen bez natpisa.

Tekst koji okružuje sliku propasti opisuje što će se dogoditi svijetu od 1515. do 1570.

Prethodno