U borbi protiv crne magije (sihira), đavoljih/šejtanskih poslova duhovni iscjelitelji koriste različite metode i tehnike. Svima su osnova vjerske knjige.

krasevo

“Ja se samo služim Kur'anom časnim i sunnetom. To je i poslanikova medicina”, kaže Aljo efendija Harić iz Kraševa kod Tešanjke koji je u zeničko – dobojskoj regiji postao poznat po svojim metodama liječenja sihira.

“Vjernik ima pravo da vjeruje i nevjernik ima pravo da nevjeruje”, dodaje efendija Harić.

“Ja ne naplaćujem ono što radim. Želim samo da pomognem ljudima”, kaže efendija i dodaje:

“Ima zlobnih ljudi, koji pričaju sve i svašta. Ali, protiv takvih se treba boriti surama iz Kur'ana i sunnetom Poslanika. Hodža ne smije praviti sihire. Ne zato što se boji ljudi, nego zato što se boji Allaha”.

On ima ceker kojeg pravi ručno od posebnog materijala, a na njega uči određene Kur’anske dove i sura, te nakon toga ubacuje određene kamenčiće, kojim bi trebali da se kamenuju šejtani.

Vijest da Aljo ef. Harić ima moćne zaštite protiv uroka, crne magije, nesreća, nafake u vidu “Magičnog cekera” brzo se proširila zeničko – dobojskom regijom.

– Ljudi su po trgovinama nabavljali sve i svašta, bespotrebno bacali novce. Ja mogu proučiti i na te cekere, ali kakav će učinak biti? Moj “Magični ceker“ je poseban i on je neka vrsta porodične hamajlije. Prvo mi osoba mora ispričati za šta želi zaštitu. Za svaku tegobu imaju posebne molitve i cekeri – objašnjava za magazin aura.ba Aljo. ef. Harić.

Od pamtivijeka narod na balkanskim prostorima spas od bolesti traži i od najvještijeg hodže, uvjereni da će on sigurno znati da li je bolest od Boga data ili od vražbina. Hodže, duhovni iscjelitelji, molitvama iz Svete knjige Kurana, mogu da pomognu i to najčešće pravljenjem zapisa.

Duhovni iscjelitelj Aljo Harić kaže da je ovo tradicionalan način liječenja i da to može da radi samo pobožna osoba, koja živi u skladu sa vjerskim zakonima, koja zna arapski jezik kao i određena vjerska pravila. Zapisi se ispisuju na parčetu papira iz Svetog Kurana zavisno od problema o kome je riječ, a njihov zadatak je da liječe i štite od zla.

On tvrdi da iskusan duhovni iscjelitelj, može odmah i na prvi pogled da procijeni da li su tu osobu zaposjele negativne energije, te odmah rješava problem. Otvara knjige, uči dove (molitve) nad vodom u koju se stavlja zapis. Kod lakših slučajeva, ta voda se pije u naredna tri do pet dana. A, za trajnu zaštitu pravi hamajlije i “magične cekere”.