Ako postoji nešto pozitivno što možemo naučiti iz ovog tužnog i mračnog vremena kroz koje prolaze Europa i ostatak svijeta, možda je to da bismo trebali pokušati usporiti naše štetne navike i živjeti s poštovanjem prema okolini oko nas.

Epidemija koronavirusa zaustavila je proizvodnju u mnogim gradovima širom svijeta, a svi građani se pozivaju da ostanu kod kuće. U Italiji kuću možete napustiti samo iz dokazanih razloga, zdravlja ili za kupovinu. Rezultat toga je da priroda sve više vraća svoje stanište.

Los canales de Venecia sin tráfico de barcos!!El resultado? Agua clara, increíble la cantidad de peces recién nacidos…

Gepostet von Soy Ecológico Perú am Samstag, 14. März 2020

U Veneciji je potpuna odsutnost turista i motornih brodica koji se kreću kanalima učinila da gradske vode ponovno zasjaju. Skoro nigdje u Veneciji nije bilo moguće vidjeti ovako kristalno čistu vodu. Čini se da je voda toliko čista da možete vidjeti dno.

https://twitter.com/ikaveri/status/1239660248207589383

U Cagliariju su se u miru luka pojavili delfini koji se igraju u blizini pristaništa.

ROMA – Bastano pochi giorni di calma e le fontane diventano laghetti per Anatre Germane

Gepostet von Stefano Donghi am Freitag, 13. März 2020

Venecija je izuzetno turistički grad, a njeni su kanali uvijek bili zamućeni zbog ispušnih gasova motornih brodica. Potpunim prestankom svih aktivnosti i obavezom da ostanu kod kuće, grad se doslovno zaustavio, a priroda dolazi sve više do izražaja.