Sjedište ”zlog genija” Velike Ptice iz predizbornog spota Baracka Obame izgleda da je zgrada hotela Radon Plaza u Sarajevu, piše portal Buzzfeed

Kako se i može vidjeti u osmoj sekundi spota, zgrada zaista izgleda kao hotel Radon Plaza, čiji je vlasnik Fahrudin Radončić.

Glasnogovornik Obamine kampanje odbio je komentarisati zbog čega su odabrali baš ovu zgradu.

Podsjećamo, Velika žuta ptica, jedan od glavnih likova iz popularne dječije serije “Ulica Sezam” (Sesame Street), glavni je akter novog spota Demokratske stranke u kojem se demokrate rugaju republikanskom predsjedničkom kandidatu Mittu Romneyju zbog njegove izjave da će smanjiti sredstva za javni servis PBS.

Javni emiter proizvodi “Ulicu Sezam”, a Velika žuta ptica poznata je u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu kao televizijski lik koji je pomogao brojnoj djeci da nauče čitati.

U spotu narator izgovara riječi: “Jedan čovjek ima hrabrosti izgovoriti to ime”, dok se na ekranu prikazuje Romney, a potom i Velika žuta ptica.

“Veliki. Žut. Prijetnja našoj ekonomiji. Mitt Romney zna da ne trebate brinuti zbog Wall Streeta, već zbog Ulice Sezam”, govori narator.

“Mitt Romney. Suprotstavlja se našim neprijateljima, ma gdje se oni gnijezdili”, zaključuje on.

Američki finansijski analitičari smatraju da će uskraćivanje milion dolara PBS-u godišnje učiniti malo da umanji dug Sjedinjenih Američkih Država koji iznosi 15 triliona dolara, prenose agencije.

Izvor: Magazin.ba / bh-index