fotodesk.net, ilustracija

Natrijum je hemijski element koji je zastupljen u mlijeku, soli, mesnim proizvodima, hljebu, repi i celeru, a njegovo povećano unošenje povećava krvni pritisak, koji može dovesti do kardiovaskularnih problema poput srčanog i moždanog udara.

fotodesk.net, ilustracija
fotodesk.net, ilustracija

Naučnici sa Univerziteta u Medfordu predvođeni dr Darijusem Mozafarijanom, objavili su rezultate najnovijeg istraživanja koji su pokazali da povećan unos natrijuma može prouzrokovati smrt, piše “Telegraf“.

Zbog toga, Svjetska zdravstvena organizacija je preporučila odraslim osobama maksimalno dva grama natrijuma dnevno, jer je u prosjeku svaka deseta osoba preminula zbog kardiovaskularnih oboljenja.

Njihovo istraživanje je pokazalo i da je prosečan unos natrijuma kod odrasle osobe bio 3,95 grama, što je skoro duplo više od preporučene mjere.

Inače, natrijum (Na) je hemijski element koji je zastupljen u mlijeku, soli, mesnim proizvodima, hljebu, repi i celeru. Sa povećanim unošenjem natrijuma, povećava se i krvni pritisak, koji može dovesti do kardiovaskularnih problema poput srčanog i moždanog udara.

Kako bi dobili što relevantnije podatke, naučnici su analizirali i podatke dobijene iz ukupno 205 istraživanja o temi unošenja natrijuma u organizam, pa su tako pokrili oko 75 odsto odrasle populacije čitavog svijeta.