Jedna svakodnevna navika povećava rizik za dobivanje dijabetesa za 47 posto

0
181

Novo istraživanje sugerira da problemi sa spavanjem povisuju rizik za dijabetes

Ako nikako ne uspijevate otići u krevet prije ponoći, možda vas natjera novo istraživanje koje tvrdi da problemi spavanja ozbiljno povećavaju rizik dijabetesa tipa II.

Brojne su studije povezale probleme spavanja poput apneje, nesanice ili rada u noćnim smjenama, sa većim rizikom dijabetesa ali novo istraživanje sugerira da čak i nemogućnost da zaspete ili spavate u kontinuitetu tijekom noći povećavaju rizik za 47 posto.

Kada se uzmu u obzir i drugi rizični faktori dijabetesa poput visokog tlaka i indeksa tjelesne mase, žene koje imaju problem sa spavanjem za 22 posto povećavaju rizik. Ovo je najveća studija do sada o povezanosti problema spavanja i dijabetesa tipa II. Poteškoće spavanja povisuju hormon stresa koji je povezan sa otpornošću na inzulun.

Smanjeno lučenje inzulina zbog manje spavanja

ene sa problemima spavanja koje uz to često hrču, imaju apneju ili rade noćne smjene pa spavaju 6 sati ili još manje, imaju 400 posto veće šanse za dijabetes. Žene sa samo jednim od ovih simptoma povećavaju rizik za 47 posto. I kvaliteta i količina sna su važne za prevenciju.

dijabetes-san-spavanje-1

Nemojte paničariti ako vam se problem spavanja desi ponekad. Nekoliko noći neće učiniti puno zla. Ako vam se to događa povremeno, san možete nadoknaditi. Tek ako je stanje kronično, nastaje problem.

Mjerenje osjetljivosti na inzulin pokazalo je da oni koji manje spavaju imaju smanjeno lučenje inzulina i time viši šećer. Samo dvije noći normalnog sna vraćaju vrijednosti na normalu.

Prođite rutinu za miran i dug san

Pokušajte se što manje okretati u krevetu i ne zaboravite naka važna pravila. Maknite elektronske naprave daleko od sebe i iz spavaće sobe 60 do 90 minuta prije odlaska u krevet i prođite kroz neku rutinu koja je dobra za miran i dug san.

Meditirajte, slušajte muziku, čitajte, to će pomoći da sebe uvedete u stanje pred spavanje. Držite se urednog i stalnog vremena odlaska na spavanje koliko je god to moguće. Ako sve to već poduzimate, a i dalje imate problema, razgovarajte sa liječnikom. Spavanje treba itekako pažljivo pratiti.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORtelegram.hr