JOŠ UVIJEK NEZABILJEŽENO ČUDO: Pronađena misteriozna rijeka u Amazonskim prašumama koja je ZAPREPASTILA naučnike širom svijeta!

0
1012

Postoje geo termalni izvori širom sveta, ali oni su nastali usred hemijske reakcije u zemljištu i pokrivaju mali radijus. Ovo je velika reka koja ključa celim svojim tokom. Postojanje ove reke je do skora bio samo mit, ali zahvaljujući upornom perunaskom naučniku, reka je pronađena.

Legende o ključaloj reci u Amazonu

legende-o-kljucaloj-reci-u-amazonu-0

Andres Ruzo je završavao doktorske studije na geotermalnoj energiji, a onda ga je legenda o reci koja ključa zainteresovala. Ova priča ga je odvela u Amazonsku šumu i potragu za mitološkom rekom.

Dokaz na neočekivanom mestu

dokaz-na-neocekivanom-mestu-1

Dokaz o postojanju reke je dobio od svoje majke, koja mu je rekla da su se ona i njena sestra kupale u takvoj reci. 2011. tetka ga je odvela do te reke. Na njegovo iznenađenje, temperatura koju je izmerio bila je 86° Celzijusa. Širina joj je 24 metara, a dubina 6. Ruzo je narednih 5 godina proveo u istraživanju reke i njenog ekosistema.

Jedina na svetu

jedina-na-svetu-2

Ime “Shanay timpishka” koje znači ugrajana Suncem je naziv koji su joj lokalno stanovništvo dalo. Ruzo je otkrio da ispod reke, celim njenim tokom ima termalnih izvora. Ovako nešto do sada nije viđeno, što ovu reku čini jedinstvenom i za sada jedinom u svetu.

Neverovatna otkrića

neverovatna-otkrica-3

Prema Ruzovoj teoriji reka dobija svoju vodu od kiša u Andima. U saradnji sa biologom Spenserom Velsom, proučavali su mikrobski život u reci. Našli su mikrobe koji mogu da prežive viskoe temperature.

Životinje umiru u ovoj reci

zivotinje-umiru-u-ovoj-reci-4

Ova reka je opasna. Ruzo je bio svedok nekih životinja koje su upale u reku, žive su skuvane. Pitanje je kako su njegova majka i tetka plivale u njoj? Kada padaju čiše, voda se hladi i moguće je u njoj plivati. U međuvremenu, lokalno stanovništvo sprema čaj od ove vode, pa čak i kuva sa njom.

Istraživanje se nastavlja

istrazivanje-se-nastavlja-5

Ruzo nastavlja sa svojim istraživanjima. Od peruanske vlade je tražio da reka bude pod zaštitom države, kao i područje oko reke. Ujedno, podigao je i svest o uništavanju Amazonske šume.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORfokuzz.com