Zaboravite na sedam sekundi prvog utiska. Imidž o sebi izgradite stiskom ruke, jer loš stisak ruke može doživotno da vas obilježi.

Stručnjaci tvrde da je samo sedam sekundi potrebno kako bismo stvorili sliku o nekome. Brzinske informacije o vašoj pojavi – očima, osmijehu, pokretima tijela i slično stvaraju prvi utisak o našoj ličnosti i svi se trudimo da on bude što bolji.

Međutim ako želite da se na prvu svidite nekome – dobro obratite pažnju na pozdrav rukom! Tako glasi savjet istraživača Univerziteta u Hajdelbergu.

Oni su ispitanike podijelili u dvije grupe. Jednima su dali instrukcije da se rukuju “glatkim, tečnim“ pokretom ruke, dok su drugi dobili zadatak da se pozdravljaju grubim pokretom ruke gore-dole. Svi ispitanici su se rukovali s 50 osoba, koje su upitane kako se osjećaju poslije svakog pozdrava.

Osobe koje su se rukovale s ispitanicima koji su imali “glatki“ stisak osjećale su se srećnije, psihološki bliže osobi koju su upoznale i u većoj mjeri su je ocijenile privlačnom i otvorenom.

Ako želite da naučite dobitni stisak ruke, prihvatite ruku osobe koju pozdravljate i polaganim, tečnim pokretom je pomaknite gore-dole – nemojte nipošto da je tresete. Vaš pokret treba da bude prirodan i nimalo ne smije da podsjeća na trešenje toplomjera, piše Ordinacija.

Stručnjaci kažu kako rukovanje koje uključuje previše snage upućuje na bezosjećajan karakter. Kada pak neko predugo ili prejako trese ruku tokom stiska, znajte kako imate posla s neumjerenom osobom.

Izvor: Magazin.ba / haber