Kada je u pitanju korona virus, izgleda da je dobra higijena najbolja linija obrane!

Dokazi kažu da se korona virus uglavnom širi respiratornim kapljicama koje lebde u zraku kada zaražena osoba kiše ili kašlje. Te kapljice mogu sletjeti na vas, ali mogu i sletjeti na površine oko vas i tu neko vrijeme mogu ostati.

Običan virus se na površinama zadržava do 48 sati, dok neka istraživanja kažu da korona virus na sobnoj temperaturi može preživjeti i do 9 dana.

Novija istraživanja kažu da se ovaj virus može širiti i preko ljudskog izmeta pa ukoliko osoba ne pere ruke nakon velike nužde, može zaraziti okolinu i koronom, pored ostalih virusa.

Mogu li vlažne maramice efikasno očistiti površine i ruke od virusa?

Vjerojatno ste čuli da je neophodno da površine što više dezinficirate kako biste se zaštitili od ovog virusa. Vlažne maramice ubijaju i do 99,9% bakterija pa tako mogu “ukloniti” i korona virus s površina, ali samo ako se pravilno koriste.

Većina ljudi pogrešno koristi vlažne maramice, jer brišući površine, obrišu i ruke i tako samo “rašire” bakterije okolo.

Kada brišete površine vlažnim maramicama, morate uzeti jednu, obrisati što manju površinu, a zatim je baciti. Poslije brisanja oprati ruke sapunom i vodom.

Prebrisati površine, jednom do tri puta dnevno, je sve što trebate učiniti kako biste se zaštitili od virusa.

Evo kako pravilno dezinficirati površine i ostati zdrav

Sada kada znamo da se korona virus može prenijeti i preko izmeta, moramo voditi računa kako puštamo vodu u wc školjci, te kako je pravilno dezinficirati.

Uvijek prilikom puštanja vode u wc školjku, obavezno spustite poklopac od wc školjke, a zatim pustite vodu. Nakon korištenja wc školjke, obavezno je dezinficirajte tako što ćete je prebrisati asepsolom ili alkoholom.

Pored toga, naše ruke su najveći prenosnik bakterija. Prema nekim istraživanjima, dnevno smo u stanju lice dodirnuti i do 23 puta na sat. Stoga pažljivo perite ruke i probajte promijeniti navike, tj. ne dodirujte se po licu.

Ruke morate trljati sapunom najmanje 20 sekundi i to kao da ste kirurg koji se sprema za operaciju. Kada istrljate ruke, isperite ih pod mlazom mlake vode.

Ne zaboravite dobro osušiti ruke, jer virus može ostati na mokrim rukama. Dezinfekcijska sredstva za ruke nisu tako dobra zaštita kao što su to sapun i voda. Opet, ako niste u prilici da perete ruke, uzmite sredstvo za dezinfekciju ruku pa ih dobro istrljajte i pustite da se koža osuši.

Kada brišete ruke, koristite papirnate ručnike, a ne pamučne. Papirnate ručnike odmah nakon korištenja bacite u kantu.

Maske za lice ne mogu vas zaštititi mnogo. Ako ste već bolesni, one mogu spriječiti da viruse širite dalje.

Pazite na sebe i ne paničarite. Higijena je ipak pola zdravlja.