MALI GENIJE: Sa 10 godina ide na fakultet i voli da raspravlja o Arhimedu

0
85

Desetogodišnji Švajcarac Maksimilijan Janiš, koji je iz šale polagao test iz matematike za veliku maturu i dobio najvišu ocjenu, moćiće da pohađa specijalna predavanja na Univerzitetu u Cirihu, saopštile su univerzitetske vlasti.

mali-genijeDječaku će na raspolaganju biti razne knjige, a svake druge nedjelje će imati razgovor sa profesorom na određenu temu. Maksimilijanovi roditelji, inače njemački državljani na radu u Švajcarskoj, željeli su da sina upišu na matematički fakultet, ali im to nije dozvoljeno jer on nije položio testove iz drugih predmeta za maturu.

“Ovo je prvi put da imamo tako mladog i talentovanog studenta u okviru programa “Ojlerovo društo za juniore”, koji je namjenjen nadprosječno nadarenim srednjoškolcima”, rekao je profesor Mihael Hengartner, predsednik ciriškog Univerziteta.

Maksimilijan je sin 67-godišnjeg profesora matematike u penziji i 48-godišnje ekonomistkinje.

Nadprosječno nadaren, već je preskočio tri razreda u osnovnoj školi. Trenutno pohađa gimnaziju, zajedno sa 13-godišnjom djecom, a u nedavnom intervjuu Maksimilijan je priznao da nema previše drugova.

“Nisam neki specijalista za prijatelje”, kazao je on, dodavši da nije lako družiti se sa djecom koja su tri godine starija od njega.

“Nemam nikog s kim bih raspravljao o Arhimedu, a većina ni ne zna ko je Gaus (Karl Fridrih Gaus, čuveni njemački matematičar koji je umro 1855)”, objasnio je on.

Maksimilijan vježba matematiku sa svojim ocem, koji ga svakodnevno podučava.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: kurir