Od Iskupljenja u Shawshanku do Chicken runa, tokom godina je snimljena hrpa filmova koji prikazuju intrigantne planove za bijeg iz zatvora.

Nažalost, u stvarnom životu iz zatvora često bježe okrutni ubice i naoružani pljačkaši, ali čak ni to ne umanjuje njihovu nevjerojatnu smionost u bijegu.

Donosimo pet najluđih bijegova iz zatvora:

Richard Lee McNair iz zatvora se – poslao poštom

Godine 1987. je Richard Lee McNair opljačkao silos. Ulovio ga je jedan od radnika koji se slučajno tamo našao. McNair je izvukao pištolj i ranio ga, a prilikom bijega se susreo s drugim radnikom kojeg je ubio. Policija ga je uhitila nekoliko sati kasnije i optužila za ubistvo, pokušaj ubistva i pljačku.

NcNair je tada imao 29 godina. Odmah nakon uhićenja uspio je pobjeći iz okružnog zatvora u Sjevernoj Dakoti, i to tako što je balzamom za usne namazao lisice i tako se izvukao iz njih. Uskoro su ga opet uhvatili, ali 1992. je kroz ventilacijski otvor pobjegao, i to na čak devet mjeseci.
Njegove su ga eskapade dovele u savezni zatvor, odakle nije uspio pobjeći do 2006. Naime, tada je u zatvoru imao posao – popravljao je vreće za poštu. Nakon nekoliko se mjeseci dosjetio nečega što se nikad nitko prije nije dosjetio: poslat će se poštom iz zatvora.

Svoju je priliku iskoristio . Sklupčao se u veliku vreću za poštu koja je bila prekrivena drugim vrećama punim pisama. Satima je čekao, a disao je kroz tanku cjevčicu koju je izradio od kartona. Kad su čuvari otišli na ručak, izašao je iz skladišta na slobodu. Ovog je puta potrajala čak godinu dana. Ova snimka pokazuje kako je prevario jednog policajca – on je, naime, mislio da samo džogira.