jabuka-kruska-vocnjak

Na stablu kruške, starom pedesetak godina, rodila je i jedna jabuka!

Neobični prirodni fenomen prva je primijetila supruga vlasnika voćnjaka Dragana Bogdanovića.

– Supruga Suzana mi je rekla da se na jednoj grančici na staroj krušci nalaze normalni plodovi kruške i jedna jabuka. Dok to nisam vidio nisam joj vjerovao, niti sam mogao pretpostaviti da tako nešto može da se desi. Prosto da čovek ne povjeruje – kaže Dragan Bogdanović iz Novog Sela (op-a, Srbija).

On dodaje da bi volio da nesvakidašnji prirodni fenomen posjete stručnjaci iz oblasti voćarstva i sadnog materijala kako bi razjasnili kako je to moguće.

– Sama kruška na kojoj je rodila i jedna jabuka stara je više od 50 godina. Nikada nije prskana, niti rezana. Svake godine kruška mnogo rađa, a plodovi su uvijek kvalitetni i slatki – priča Bogdanović koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

On kaže da ovakvu pojavu ne pamte ni najstariji mještani sela koji znatiželjno svakog dana obilaze voćnjak.

– Jabuku ću na drvetu čuvati dok god bude moglo, odnosno dok sama ne padne – tvrdi domaćin.

Jabuka može da rodi na krušci ako se na nju kalemi

Porofesor Tomislav Živanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da se vjerovatno radi o krušci koja ima nešto drugačiji oblik, osim ako je jabuka namjerno kalemljena na krušku. U tom slučaju, kaže on, sasvim je moguće da na krušci rodi jabuka.

– Međutim, ljudi to i ne rade tako često pošto ne može svaka jabuka da se kalemi na svaku krušku, a dosta toga zavisi i od podloge koje moraju da budu kompatibilne. Osim kalemljenja, bilo je i pokušaja da se uradi ukrštanje ovih vrsta, ali nije se pokazalo kao naročito uspješno – kaže profesor Živanović.

Prema njegovim riječima, razne su varijante kalemljenja, pa tako mušmula ili dunja mogu da rode na glogu, kajsija na šljivi…