OVAKVI LJUDI VAM NE TREBAJU U ŽIVOTU: 12 najlakših i najefikasnijih načina kako da prepoznate lažove čim otvore usta

0
6397

Može biti vrlo teško da prepoznate kada vas neko laže. U tim momentima prolazi vam hiljadu misli kroz glavu. Ali kako da prepoznate da vas neko laže? Ovo su neki od znakova na koje treba da obratite pažnju.

Govor tela

govor-tela-0

Ako vam je sumnjivo nešto što vam priča osoba, obratite više pažnju na pokrete, nego na reči. Lažovi imaju naviku da drže ruke sakrivene (iza leđa ili u džepovima) i teško im je da stoje kada lažu. Ako nervozno dodiruju noge ili oblizuju usne, ovo može značiti da vas osoba laže.

Disanje

disanje-1

Kada osobe lažu, one obično teže dišu i glas im može biti plitak, zbog promene pulsa i protoka krvi, od čega postaju nervozni.

Ukočenost

ukocenost-2

Lažovi su često napeti, tako da ih možete prepoznati po ukrućenosti tela. Kada slegnu ramenima ili prekrste ruke, pokazuju osumnjičenost i neiskrenost.

Izbegavanje kontakta očima

izbegavanje-kontakta-ocima-3

Lažov će pokušati da izbegne da vas pogleda u oči, ali čak i ako uspostavi kontakt on će buljiti u vas ili će treptati brže nego obično.

Menjanje teme

menjanje-teme-4

Svako se oseća neprijatno i ugroženo kada laže. Čak iako je lažov iskusan u tome i ima hladan pogled, on je u panici. Lažov će uvek hteti da promeni temu.

Neprestano dodirivanje lica rukama

neprestano-dodirivanje-lica-rukama-5

Obratite pažnju na bilo kakve pokrete koji osumnjičeni ima prema svom licu. Lažovi imaju tendenciju da diraju svoju kosu, lice, vrat, češkaju nos i pokrivaju usta.

Prekomerno znojenje

prekomerno-znojenje-6

Laganje izaziva stres, čak i kod najiskusnijih lažova. Osoba koja laže više se znoji, jer je to prirodna reakcija na stres.

Preterano defanzivni

preterano-defanzivni-7

Kada se suočite sa lažovom, on obično ima vrlo odbrambeni stav prema sebi, odbija da vam odgovori na pitanja ili vas čak optužuje da lažete. Ako odgovori na vaša pitanja frazom “zašto želiš da znaš” ili “to sad nije važno”, on sigurno koristi ovaj odbrambeni stav.

Ton i brzina

ton-i-brzina-8

Kada osoba laže, njegov glas može da postane viši, a glasne žice stegnutije. On može da govori brže i monotonije, da muca ili izgovara pogrešno neke reči.

Najnovija tehnologija

najnovija-tehnologija-9

Mnogo je jednostavnije lagati preko poruka ili telefonskog razgovora, gde nema kontakta očima i govora tela koji bi mogli da se prepoznaju da osoba laže. Pisanjem poruke osoba ima više vremena da isplanira odgovor i ojača svoj alibi. Obratite pažnju ako počne da govori “da budem iskren…” ili “ono što mislim…” ili pokuša da promeni temu.

Način na koji se osoba smeje

nacin-na-koji-se-osoba-smeje-10

Osmeh može ponekad maskirati prava osećanja osobe. Obratite pažnju na način kako se smeje i kakve pokrete lica ima. Možda ćete moći da otkrijete emocije koje pokušava da sakrije – strah, ljutnju ili gađenje. Pravi osmeh obuhvata i oči i usne.

Neuobičajno ponašanje

neuobicajno-ponasanje-11

Stručnjaci veruju da su promene u ponašanju vredne vaše pažnje, ako sumnjate na laž. Osoba bi trebalo da promeni način govora, ton glasa, držanje i pokrete rukom drugačije nego što ste ranije viđali ili onako kako ste navikli. Ako kaže “sviđa mi se to što si mi kupila” a pritom mu osmeh ne stigne do očiju, znajte da je to laž.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORfokuzz.com