google-building-44

Da bi vas na razgovor pozvali Google i Apple, morate da znate kojih su to devet stvari na koje velike kompanije obraćaju pažnju, piše Telegraf.rs.

1. Ako imate diplomu prestižnog univerziteta, vaše šanse da budete pozvani na intervju za posao značajno rastu.

2. Google i Apple žele ljude sa relevantnim radnim iskustvom tokom školovanja, preciznije sa obavljenom relevantnom praksom. Ako ste sa 19 godina bili konobar, to nikako neće biti plus. Ovo morate imati na umu već tokom početka vašeg visokog obrazovanja.

3. Bitni su glavni predmeti koje ste izabrali tokom studija i na kojima ste diplomirali. Kako bi vas velike tehnološke kompanje primjetile bitne su finansije, marketing ili informatika.

4. Velike tehnološke kompanije vole da vide ljude koji vraćaju dug svojim zajednicama. Volontiranjem možete “uljepšati” vaš CV, ali i tom prilikom povedite računa o vašim zaduženjima. Neće svaki tip volontiranja biti relevantan, stoga je najbolje da nekoj dobrotvornoj organizaciji ponudite svoju pomoć za određenu vrstu marketinga ili sitea.

5. Tehnološke kompanije preferiraju dobre govornike i komunikatore. Morate se izražavati jasno i profesionalno.

6. Ako ste u prijateljskim odnosima s fakultetskim profesorima, to je definitvno prednost. Autorka predlaže da se potrudite da postanete asistent profesora ili da učestvujete u nekim istraživačkim projektima, tako ćete zaraditi preporuku profesora koja može biti od velikog značaja.

7. Pokažite poznavanje različitih pozicija i zaduženja unutar kompanije.

8. Osobe sa preduzetničkim duhom imaju bolje šanse za zaposlenje.

9. Prosjek ocjena sa fakulteta nije presudan. Tehnološke kompanije traže ljude koji su zabilježili određeni uspjeh, a prosjek na fakultetu je samo jedna tačka na grafikonu nečijeg uspjeha.