Policija je u Francuskoj nedavno upozorila roditelje da ne objavljuju fotografije svoje djece po Facebooku jer im ugrožavaju sigurnost, ali i privatnost. Na račun tog posljednjeg, djeca po francuskim zakonima mogu i tužiti roditelje.

Francuska policija upozorava roditelje da ne objavljuju fotografije svoje djece na Facebook stranicama jer mogu ugroziti njihovu sigurnost izlažući ih pedofilima koji stalno vrebaju ali i ugroziti njihovu privatnost, piše Telegraph.

Naime, prema francuskim zakonima roditelji mogu završiti u zatvoru i platiti kaznu i do 45 tisuća eura ako objave privatne detalje drugih osoba, uključujući i njihovu djecu. Eric Delcroix, stručnjak za pravo i etiku vezane uz Internet tvrdi kako će “djeca za nekoliko godina lako moći tužiti svoje roditelje zbog objavljivala fotografija kada su bili mlađi”.

Roditelji dužni štititi privatnost

Odvjetnica Viviane Geelles također ističe kako su roditelji odgovorni te da moraju štiti fotografije svoje djece. Oboje, pak, upozoravaju da roditelji moraju razmišljati o fotografijama koje objavljuju postavljajući si pitanje kako će se adolescenti i starija djeca spram njih osjećati kasnije u životu. “Djeca se u određenoj dobi ne žele fotografirati, a još manje žele da se njihove fotografije objavljuju”, prokomentirao je Delcroix za Le Figaro.

Nakon što je policija objavila upozorenje roditeljima da ne objavljuju fotografije, neke od njih su uklonjene . U Facebooku, pak, razmatraju sustav koji bi upozorio roditelje kada fotografije svoje djece objave javno.