Psiholozi upozorili: Selfi je poremećaj

0
213

Američka psihijatrijska asocijacija (APA) je na sastanku svog upravnog odbora zvanično potvrdila da je “selfie”, odnosno fotografisanje samog sebe, ustvari mentalni poremećaj.

selfie-je-poremecaj

“Selfie je mentalni poremećaj, a definiše se kao opsesivna želja za fotografisanjem samog sebe i postavljanje fotografija na društvenim mrežama zbog nedostatka samopoštovanja i popunjavanja praznine u intimnom životu”, kažu iz APA.

APA navodi da postoje tri nivoa poremećaja. Prvi je ograničeni selfie, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama.

Drugi nivo je akutni selfie, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno objavljujući sve fotografije na društvenim mrežama.

I treći nivo je hronični selfie, odnosno nekontrolisano fotografisanje samog sebe uz objavljivanje fotografija na društvenim mrežama najmanje šest puta dnevno.

Stručnjaci tvrde da su najbolji lijek za poremećaj kognitivno-bihevioralne terapije, odnosno terapije za liječenje poremećaja u ponašanju.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: jutarnji.hr