Vjerovatno vam se bezbroj puta desilo da nešto kupujete u tržnim centrima, marketima i pijacama, te da vam prodavači vrate kusur u iznosu od 20 ili 50 feninga, jedne ili dvije konvertibilne marke.

Isto vam se vjerovatno desilo da kusur ne ostavite u novčanik, nego da kupite žvake, čokoladicu, lizala, smoki ili možda uplatite tiket u kladionici.

Jedan Tuzlak je uzimao kusur i ništa nije kupovao.

Prije više od šest mjeseci je kupio limenu kasicu (visina 11,5 cm, prečnik 8,5 cm) koju vidite na fotografiji. Koštala je dvije KM. Potom, odlučio je provesti svojevrsni eksperiment, te je u kasicu povremeno ubacivao kusur, dakle, kovanice od pet feninga do pet maraka.

-Nedavno se kasica napunila, pa sam je odlučio otvoriti i izbrojati novac. Izbrojao sam, zaista iznenađujućih – 282 marke. Sakupio sam pet kovanica po pet KM, 25 po dvije KM, 133 kovanice po jednu KM, 90 po pola marke, 88 po 20 feninga, 100 po 10 feninga i 30 po pet feninga, kaže on za Bportal.ba.

Za prikupljeni novac se može priuštiti doček Nove godine u nekoj evropskoj prijestolnici ili dobar provod sa društvom, kao i kraći odmor na nekoj od bh. planina.

Ukoliko neko već naredne godine želi na more, neka slijedi primjer našeg sugrađanina i već sutra kupi kasicu.

Dakle, uštedjeti se može. Ali, morate biti strpljivi, disciplinovani i obećati sebi da, prije nego je napunite, nećete otvarati kasicu.