VANZEMALJCI NAM POSLALI PORUKU?! Šta se zaista desilo u noći 15. avgusta 1977. godine, i dalje je misterija (FOTO)

0
3078

Lokacija iz koje smo primili signal se nalazi severnozapadno od zbijenog zvezdanog jata M55 u sazvežđu Strelca, otprilike 2,5 stepeni južno od zvezdanog sistema Hi Sagitarijus, i oko 3,5 stepeni južno od ravni ekliptike. Najbliža vidljiva zvezda toj lokaciji je Tau Sagitariji. Da li ona napaja život sličan našem?

Bila je noć 15. avgusta 1977. godine, 22 časa i 16 minuta po američkom istočnom vremenu, kada je radio-teleskop Državnog univerzita Ohaja, od milja nazvan “Veliko uho”, primio signal koji je uzdrmao svet i naučnu zajednicu u njemu.

Signal je došao iz svemira. Obradio ga je glavni kompjuter modela IBM 1130 i odštampao ga je na papir. Astronom Džeri Erman je vršio rutinsku ručnu analizu svih podataka koji su procesuirani, kada je primetio seriju vrednosti koje su njega i njegove kolege ostavile bez teksta.

Zapravo, Erman je bio toliko šokiran da je zaokružio alfanumeričku sekvencu koju je IBM 1130 isprintao i pored nje napisao: “WOW!”, što je na engleskom govornom području tipičan način izražavanja zaprepašćenja ili divljenja. Zbog toga je ovaj signal poznat i kao “Signal WOW”.

Alfanumerička sekvenca o kojoj je reč je “6EQUJ5″ i predstavlja intenzitetsku varijaciju radio-signala kroz određeni vremenski period, izmerenu kao bezdimenzionalnu veličinu odnosa signal-ka-šumu, s rasponom od 0 do 36. Svaki karakter u njoj korespondira sa uzorkom signala snimljenim na svakih 12 sekundi.

brojevi

Papir na koji je IBM 1130 odštampao signal primljen od radio-teleskopa u Ohaju, i na kome je astronom Džeri Erman zaokružio alfanumeričku sekvencu primljenu iz kosmosa te napisao čuveno WOW. Foto: Wikimedia Commons/Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO)

Suprotno uvreženom mišljenju, ovaj signal nije poruka u užem smislu te reči. Čini se da je ovo zapravo nemodulisani, kontinuirani talas koji u sebi ne sadrži nikakvu informaciju.

Loading...

Komentari na članak:

IZVORwww.telegraf.rs