Veličina brade i dužina nosa govore o vašoj inteligenciji?

0
1149

Kaže se da se čovek čita s lica. Mnoge naučnike već dugo intrigira ovakav stav, pa su i pokušali da naučno dokažu da li se sa ljudskog lica zaista može pročitati ko je kakav…

brada-1

Naučnike je posebno zanimalo da li nivo inteligencije ’piše na licu’.

Krajem prošle godine je završeno istraživanje na temu veze inteligencije i crta lica (tačnije, morfologije) i rezultati su objavljeni nedavno. Radili su ga češki psiholozi i filozofi na čelu sa Karelom Kleisnerom, a ovo su ukratko rezultati:

Muškarce možete da procenite kao inteligentne ili ne po crtama lica. Kada se radi o ženama, naučnici su potvrdili da žensko lice ne govori o inteligenciji. Tačnije govori, ali posmatrač ne može da proceni jer prednost ima privlačnost – privlačnije žene se doživljavaju kao inteligentnije, što nije pravilo.

Pravilo je da su inteligentniji (i muškarci i žene) koji imaju uže lice, tanju bradu, veći i duži nos. Suprotno, široko lice, masivna brada i manji nos govore i manjem koeficijentu inteligencije.

Ove tri fotografije i skice govore o standardima nižeg, srednjeg i visokog koeficijenta inteligencije kod muškaraca i žena.

brada-2

Istraživanje je pokazalo i da privlačnost značajno utiče na utisak da li je osoba inteligentna ili ne, mada je to po ovim straživačima samo posledica halo efekta (kada ljude procenujemo na osnovu prvog utiska).

brada-3

Još je nešto interesantno zaključeno: nasmejana lica posmatrači ocenjujukao inteligentnija, dok namrštena i namrgođena kao neinteligentna. Isto je i sa poverenjem – ljudi više veruju osmehu na licu. Zato, ako želite da ostavite utisak inteligentne osobe, smejte se, kažu Karel Kleisner i saradnici.

Loading...

Komentari na članak:

Izvor: nadlanu