ZANIMLJIVOSTI: Pljačke širom svijeta koje su bile savršeno isplanirane i odrađene

0
439

Dan Kuper – $200,000 dolara

dan-kuperOn je najpoznatiji bjegunac na svijetu. U noći pred Dan zahvalnosti, 24.novembar 1971, Dan Kuper se ukrcao na avion u Portlandu za Sijetl. Odjeven u odijelo i kabanicu, noseći tamne naočare i torbu, on je tiho sjedio u zadnjem dijelu aviona. Nakon što je zapalio cigaretu , on je zatražio viski od stjuardese, a zatim joj predao bilješku na kojoj je pisalo “Ja imam bombu u torbi. Upotrebiću je ako je to potrebno. Želim da sjednete pored mene. Avion je sada otet. ” Dan Kuper je tražio  200.000 dolara i četiri padobrana da mu isporuče u Sijetlu. Kada je avion sletio, sve putnike je pustio osim pilota, kopilota i stjuardese. Kada je novac isporučen, Kuper je tražio od pilota da leti za Meksiko na visini od 10.000 metara. Ubrzo nakon polijetanja  Dan Kuper je iskočio iz aviona. Od tada se nikada više nije čulo za njega.

Gardner Museum Art – $300 miliona dolara

gardner-museumDana 18. marta 1990, na dan Svetog Patrika, dva policajca su stigli na vrata muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu, tvrdeći da su primili poziv da se nešto dešava u muzeju. Kada ih je obezbjedjenje pustilo unutra, jedan od policajaca je rekao da ima nalog za hapšenje stražara, i oni su ga ubjedili da se udalji od svog stola gdje prati sve i ima dugme za alarm. Loš potez :” policajci ” su zaista bili prerušeni kriminalci i brzo su ga vezali lisicama i naredili mu da pozove drugog stražara da dodje. Lopovi su pobegli sa 13 slika , uključujući remek dela Rembrandta,Vermeera i Degasa, vrijednosti 300 miliona dolara. Do ovog dana, niko nije uhapšen u vezi sa ovom pljačkom, niti su slike ikada pronadjene.

pljačka-u-japanuPljačka u Japanu od 300 miliona jena

Tokio, Japan 10.decembar 1968 automobil banke Nihon Shintaku Ginko, transportuje 300 miliona jena ($ 817,000 dolara) u svom prtljažniku, kada ih zaustavlja policajac na motoru i upozarava ih da imaju postavljenu bombu ispod svog automobila. Pošto je već bilo pretnji o postavljenim bombama protiv banke, četiri radnika banke su izašli iz vozila, kako bi policajac pogledao ispod automobila. Trenutak kasnije, dim i plamen se može vidjeti ispod vozila, zbog čega su radnici iz banke počeli da bježe. Naravno, ispostavilo se da je dim bio lažan kao i policajac. Policajac je uskočio u automobil i pobjegao. Iako je bilo 120 dokaza, 110.000 osumnjičenih i 170.000 policijskih istražitelja, čovjek nikada nije uhvaćen.

Najveća svjetska pljačka dijamanata – 100 miliona dolara

pljačka-dijamanataOvo je najveća pljačka dijamanata u istoriji sa najneprobojnijim trezorom na svijetu, koji se nalazi u Antwerpenu, Belgija. Dva sprata ispod Centra za dijamante je zaštićena brava sa 100 miliona mogućih kombinacija, kao i senzori za toplotu i pokrete, radar, magnetna polja, kao i privatno obezbjedjenje. Za vikend 15. Februara, koristeći niz poteza koji bi učinili Deni Okeana ljubomornog, lopovi su uspjeli da tiho uđu u trezor, otvore sef i da izadju sa plijenom. I naravno uhvaćen je lider Leonardo Notarbartolo i osuđen na 10 godina zatvora, on je u međuvremenu pušten na uslovnu slobodu. Notarbartolo tvrdi u intervjuu za časopis Wired da je plijen bio samo 20 miliona dolara i da je to bio dio šire zavjere oko prevare osiguranja. Dijamanti nikada nisu pronađeni.

The Harry Winston – 108 miliona dolara

harry-winstonPobjednik za najhrabriju pljačku ide počiniocima pljačke Harija Vinstona. Dana 4. decembra 2008, četiri muškarca, od kojih trojica prerušeni u žene sa plavim perikama, upali su u prodavnicu nakita prije zatvaranja. Jedan je unutra mahao sa svojim magnumom 357 i ručnom bombom. Posle manje od 15 minuta su pobjegli sa brilijantima, rubinima i smaragdima u vrijednosti oko $108 miliona. Istražitelji vjeruju da je to djelo zloglasne Srpske kriminalne bande Pink Panthers, odgovornu za pljačke $132 miliona širom sveta.

Loading...

Komentari na članak: